Начало Лайфстайл За свободното време Моето хоби Студент разработи батерия, която може да издържи 400 години без зареждане

Студент разработи батерия, която може да издържи 400 години без зареждане

Студент разработи батерия, която може да издържи 400 години без зареждане - изображение

Представете си, за момент, свят, в който никога не трябва да зареждате телефона си отново и отново.

Благодарение на изобретението на студент от университета в Калифорния, тази мечта може и да се сбъдне. Мия Ле Тай, докторант, случайно разработва батерия, която може да издържи 400 години. Това може да означава дълъг живот за всяко електронно устройство, което познавате. Не е зле за инцидент, нали?

В лабораторията през април 2016 г. студенти се опитват да създадат по-добри нано жици, които се използват при обикновените батерии, които ние познаваме.

Обикновено, нано жиците са много добри проводници в литиево-йонните батерии. Но те са и много крехки - с всяко зареждане те се изтощават и накрая се развалят. Но не и батерията на Мия.

Изследователите, които работят с докторанта, се опитват да научат повече за нано жиците, които са направени от злато и поставени в електролитен гел. По време на тестовете екипът установява, че батерията, която създават е уникална – тя издържа 200 000 презареждания в рамките на 3 месеца, без да се развали качеството й.

Те заключват, че ако батерията се постави в лаптоти, смартфони, тя ще може да издържи без зареждане в продължение на 400 години.

В момента Мия и екипът й се опитват да открият заместител на златото, тъй като е много скъпо. Поради това се бави и разработката на батерии, които ще са пуснати на пазара. Все още не се знае кога и дали ще можем да се възползваме от невероятния артикул. Но нищо не ни пречи да помечтаем, нали?

Редактор: Илияна Кръстева

Източник: curiosity.com; electronicproducts.com

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЗдравни съветиЛайфстайл