Начало Лайфстайл За свободното време Живот и Ум Столетници със съвети към младите: Уважавайте родителите си и се обичайте – част 1

Столетници със съвети към младите: Уважавайте родителите си и се обичайте – част 1

Столетници със съвети към младите: Уважавайте родителите си и се обичайте – част 1 - изображение

Около 450 000 са столетниците в света според последните проучвания. Някъде в тази класация сигурно попадат вашите баби или дядовци, които са преминали през толкова много неща – болки, радости, скърби, но въпреки всичко намират сили да продължават напред. Столетниците имат какво да споделят с всички нас, а ние трябва да ги чуем внимателно. В края на краищата не всеки ден ще срещнете човек, който е живял цял век.

Представяме ви истории на столетници и техните съвети, които отправят към младите.

Фауджа Сингх

Фауджа Сингх

Фауджа Сингх е роден през 1911 г. Той ходи трудно до 5-годишна възраст, защото краката му са били прекалено слаби. Към днешна дата е най-възрастният маратонец в света. Когато е на 101 години бяга за последен път.

 • Щастието идва, когато сте здрави. Аз тичам за щастие.
 • Всеки, който може да бяга, трябва да го направи, за да омиротвори себе си и да бъде здрав.


Ида Кийлинг

Ида Кийлинг

Ида е родена през 1915 г. и е американски спортист. Като млада губи майка си и съпруга си, който е бил само на 42 години. Има 4 деца, 2 от които са убити. През 2016 г. стогодишната жителка на Ню Йорк постига нов световен рекорд в спринта на 91 метра във възрастова категория 80 +.

 • Ако се откажете от себе си, срамота за вас!
 • Не злоупотребявайте! Трябва да обичате тялото си, да се грижите за него и да правите най-доброто за него.
 • Разчитайте първо на самите себе си!
 • Не мислете, че сте стари, помислете за това, което сте направили, когато сте били млади. Ако на 100 можете да направите някои от нещата, които сте направили, когато сте били на 20, вие сте щастливец!

Амелия Тереза Харпър

Амелия Харпър

Амелия Харпър живее в Чехословакия заедно с баба и дядо си, защото баща й е бил военнопленник. Семейството се мести в Лондон след освобождаването на бащата на Харпър. Тя се жени, когато е на 16 години и губи съпруга си след 70 години брачен живот. Освен него тя губи близнаците си и споделя, че това е "най-трагичният момент в живота й". Но с течение на времето тази рана се лекува, макар и да не зараства никога. Впоследствие тя ражда дъщеря, която обича безрезервно.

 • Всичко ме прави щастлива. Обичам да говоря с хората. Харесва ми да пазарувам.
 • Възползвайте се максимално от любовта. Особено ако е първата любов - няма нищо по-хубаво от нея.
 • Препоръчвам на всеки, ако намери подходящия човек, да се ожени, не само да живее с него, а да се ожени. Бъдете сплотени и се подкрепяйте. Струва ми се, че ако сте щастливо омъжени и щастливо живеещи, това е най-добрият лек срещу всички болести. Защото разковничето се крие в перфектната хармония.
 • Дръжте се добре с околните, проявявайте уважение към тях и не забравяйте да им помагате, колкото е възможно. Всичко ще ви се върне стократно.

Джоан Уилет

Джоан Уилет

Подобно на Амелия, Джоан Уилет, родена през 1916 г., прекарва голяма част от детството си с баба си. Баща й се сражава във Франция, така че тя го вижда за първи път, когато е на 2 години. Майка й работи в магазин за хранителни стоки и през цялото време е била ангажирана. Преди да се пенсионира, Джоан работи като учител и няма съпруг и деца.

 • Мисля, че интересът към всичко, което се случва, е най-важното.
 • Не трябва просто да седите и да не се интересувате какво се случва. Трябва да продължите да работите, да се движите, както и да правите нещата, които искате да правите.
 • Имате мозък, използвайте го.

Вижте втора част на статията ТУК

По статията работи: Илияна Стоянова

Източник: brightside.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлНовиниЛюбопитноСпорт