Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Стивън Хокинг ще полети в космоса на борда на Virgin Galactic

Стивън Хокинг ще полети в космоса на борда на Virgin Galactic

Стивън Хокинг ще полети в космоса на борда на Virgin Galactic - изображение

Стивън Хокинг, световноизвестният физик и космолог, заяви, че ще посети Космоса, благодарение на компанията Virgin group и нейните иновативни технологии.

През 2015 г. Ричард Брансън, основателят на Virgin group, заяви, че един ден се надява да може да отведе Хокинг сред звездите. Тогава той обясни, че предложението му е резултат от голямото уважение и възхищение, които изпитва към Хокинг:

"Проф. Стивън Хокинг е един от хората, които уважавам най-много в света, безспорен гений, който отвори очите ни за чудесата на Вселената, като същевременно е мил и възхитителен човек. Той е единственият човек, на който съм дал безплатен билет за Virgin Galactic, и е в списъка на бъдещите астронавти, които ще летят с нас, ако здравето му позволява."

На 75-годишна възраст Хокинг няма да бъде най-възрастния астронавт, пътувал в Космоса – честта принадлежи на Джон Глен, който лети на 77 години. Въпреки това Хокинг ще бъде първия човек с амиотрофична латерална склероза, известна още като заболяването на Лу Гериг. Състоянието му е диагностицирано, когато той е едва на 21 г. и тогава лекарите не очакват да доживее дори 25-тия си рожден ден.

А сега превъртаме ленатата напред с 50 години и вече сме в настоящето. Пътуването в Космоса разбира се е рисковано, особено при наличието на подобни тежки заболявания. Но Хокинг явно е решен да го направи и дори вече има дата. Разбира се, изстрелването на Хокинг в Космоса ще даде шанс на учените да изучат ефектите на дегенеративното заболяване по нови начини, като например как то влияе в среда с микрогравитация.

Пред медиите Хокинг споделя, че никога дори не е мечтал да получи подобна възможност и, че казал "да" веднага. Той няма търпение да дойде уречената дата и сравнява пътуването в Космоса с радостта, която трите му деца са му дали.

Но Хокинг не за първи път ще усети влиянието на нулевата гравитация....

Нова епоха в летенето

Космическият апарат на Virgin Galactic, SpaceShip Two, е преизползваем, снабден с крила кораб, проектиран да превозва до 8 човека (включително двама пилоти) до Космоса, и връзката му с Хокинг всъщност не е нещо ново. Миналата година Хокинг разкри името на апарата на SpaceShip Two – VSS Unity. Ето какво каза той:

"Ще помогнем за придаването на ново значение на нашето място тук на Земята и на нашите отговорности като нейни стюарди и това ще ни помогне да разберем нашето място и бъдещето ни в Космоса – където вярвам, че е нашата крайна съдба."

Хокинг защитава достъпа на обикновени хора до космическите пътешествия и заявява, че се възхищава на ролята на Virgin Galactic за демократизацията на Космоса и даването на шанс "на повече хора да изпитат истинското чудо на Космоса."

"Казвал съм в миналото: Гледайте към звездите, не към краката си, но вярвам, че това вече няма да е единственият начин да видите Вселената в цялото й величие."

Хокинг вярва в обединяващата сила на космическите изследвания, особено ще се отнася до съвместната работа на различни правителства по света и вдъхновяващите бъдещи поколения.

Алан Стърн, ръководителят на мисията New Horizons до Плутон, подкрепя Хокинг:

"Отвъд очевидното – че създаваме нови знания – ние създаваме и по-велико общество. Ние наистина правим нещо, което, в смисъла на велико проучване, е историческо. Това е нещо, за което хората четат, не само дни или седмици по-късно, но дори десетилетия и векове. То бележи нашата епоха, онова, което се стремим да бъдем, а именно по-велико общество."

На кратко, нещата, в които инвестираме (независимо дали става дума за спорт, войни или наука) са пряко отражение както на ценностите ни, така и на обществото, което градим.

Хокинг вярва, че хората могат да достигнат и преминат границите на човешкото въображение. Съвсем скоро той ще сбъдне своята най-голяма мечта. 

по статията работи: Величка Мартинова

източник: sci-techuniverse.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиНовини