Начало Лайфстайл За свободното време Туризъм и отдих Словения - прекрасна дестинация за летни приключения

Словения - прекрасна дестинация за летни приключения

Словения - прекрасна дестинация за летни приключения - изображение

Словения – една скромна по размер държава, сгушена в крайните части на Западните Балкани, предлага учудващо разнообразие от забавления, които могат да повишат адреналина ви и да ви накарат да треперите от страх и живец едновременно.

С извисяващите се варовикови масиви на Алпите, внушителните клисури, изумрудените поточета и по-малко от 3000 местни жители, Северозападна Словения отдавна се е превърнала в тайно кътче за бягство за мнозина европейски авантюристи.

През вековете не веднъж хора са минавали през областта и са оставяли следа от пребиваването си. Миньори, търсещи железни рудници, овчари, алпинисти и др., но никой не е решавал да остане завинаги в местността, поради отдалечеността от останалите населени места.

Едва сега напливът на туристи и търговци, предлагащи специализирани екипировки, вдъхват нов живот на Северозападна Словения. А ето и някои от най-интересните неща, които може да опитате там.

РАФТИНГ ПО РЕКА СОЧА

рафтинг в Словения

Хипнотизиращите цветове на Соча, родени от минералните залежи на варовиковите скали, очароват посетителите само с пейзажа си. Шансът за рафтинг със скорост от над 20 км/ч между селищата Лепена и Търново обче разширява значително възможностите за туризъм в ареала на реката.

И въпреки че Соча е пропита с мрачното и кървавото минало от войната на Италия с Австро-унгария през Първата световна война, днес там цари пълен мир. Особено при басейните и малките заливчета между бързеите, където пейзажът сякаш е излязъл от някой пасторален утопичен пейзаж.

Реката вдига доста нивото си през пролетта, но все още времето е твърде студено за рафтинг. През късното лято и началото на есента слънцето стопля достатъчно въздуха, за да се насладите на голяма доза адреналин, без да измръзвате.

ПОХОДИ ПО ПЛАНИНСКИ СКЛОНОВЕ

походи в Словения

Сгушена в красива долина и с форма на окова, Трента представлява порта към стотици километри пешеходен туризъм, включително 20 километровия преход от Трента до Кранска гора, който е част от мащабния Алпийско-адриатическия маршрут, криволичещ между живописни гори и завършващ при една малка дървена църква, построена през 1917г. от руски затворници от войната в чест убитите им другари.

Прекосяване на проход Вршич с колело

каране на колело в Словения

Карали ли сте някога колело на височина над 1200 метра? По 39-километровия специализиран маршрут Вршич може да вдигнете адреналина си и да изпробвате издръжливостта си. Стартираща от Кранска гора и разпростираща се до Трново, тази, меко казано, велоалея успява да затрудни дори тренираните професионалисти.

Пътят има както асфалтна, така и калдъръмена част. Освен пищните пейзажи, по маршрута ще попаднете и на:

  • паметника на Юлиус Куги, италианският катерач и ботаник, проучвал дълго тези планини;
  • Алпийската ботаническа градина "Юлиана" (най-колоритна през май и юни);
  • и гробище от Първата световна война.

Ако се определяте като човек, търсещ предизвикателства, нови тръпки и адреналин в големи дози, то Словения със сигурност трябва да бъде следващата ви туристическа дестинация още това лято.

Редактор: Милена Минчева

Източник: nationalgeographic.com

Снимки: freepik.com; unsplash.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСоциални грижи