Framar.bg 0
В целия сайт
В целия сайт
Е-аптека
Продукти
Медия
Здравни новини
Любопитно
Интервюта
Презентации
Научни публикации
Видео
Анкети
Енциклопедия
Заболявания
Симптоми
Анатомия
Алтернативна медицина
Медицински изследвания
Лечения
Физиология
Патология
Ботаника
Микробиология
Медицински журнал
Фармакологични групи
Справочник
Специалисти
Здравни заведения
Образование
Спорт и туризъм
Аптеки
Здравни организации
Нормативни актове
Производители
Кл. пътеки
Здравни проблеми
История
Хранене
Храни и ястия
Хранителни съставки
Хранене при
Диети
Рецепти
Е-тата в храните
Съвети
Lifestyle
Спорт
Психология
Соц. дейности
Интерактивни
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Клинични пътеки Нормативни актове Производители Образование Спорт и туризъм Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Партньори Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Лайфстайл За свободното време Живот и Ум Седем начина да предпазите здравето си, докато готвите на газ

Седем начина да предпазите здравето си, докато готвите на газ

от 14 фев 2023г.
Редактор: Вероника Събова
Седем начина да предпазите здравето си, докато готвите на газ - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Готвенето, колкото и да не ни се иска да вярваме, може да доведе до замърсяване на въздуха в кухнята, равняващо се на това от натоварена магистрала. Лошото снабдяване с кислород по време на готвене може да попречи на правилното изгаряне на твърдите горива и природния газ, произвеждащи вредни замърсители като фини прахови частици и азотни оксиди, които могат да раздразнят белите дробове, да увеличат риска от астма и сърдечни заболявания.

Разбира се, степента на замърсяване зависи от вида на използваното гориво. Най-разпространените източници в развития свят са природният газ и електричеството. В развиващите се страни обаче хората зависят от по-замърсяващи варианти като въглища, дърва и кравешки тор.

Замърсяване в кухнята

Всяка година 3,2 милиона души умират преждевременно от заболявания, свързани със замърсяването на въздуха в домакинствата, предимно в по-слабо развитите страни, където хората нямат достъп до газ за готвене. Тези райони, предимно селски, също е малко вероятно да имат сигурни доставки на електроенергия.

Проф. Прашант Кумар, основател на Глобалния център за изследване на чистия въздух, и колеги решават да измерят концентрацията на фините прахови частици в 60 различни типа кухни в 12 града в Азия, Близкия изток, Африка и Южна Америка. Около 33% от домовете използват природен газ за готвене, следван от течен нефтен газ (LPG, 27%), електрически печки (17%), дървени въглища (14%), керосин (8%) и етанол (1%). Интересното е, че излагането на замърсяване в кухнята при използването на природен газ е само с 30% по-ниско в сравнение с едно от най-замърсяващите горива – дървените въглища.

Газов котлон

Тези констатации съвпадат с данните, показващи, че около един на всеки осем случая на детска астма в САЩ е свързан с газови печки. На базата на тези данни е и законът за намаляване на инфлацията на президента Джо Байдън, който предлага на домакинствата до 1340 щатски долара за преминаване от газова към електрическа индукционна печка.

>>> Опасни ли са за човешкото здраве изпаренията от газовата печка по време на готвене

Политиките за подмяна на газовите печки обаче са бавни и трудни за изпълнение. Ако имате такава в дома си, има седем неща, които можете да предприемете, за да намалите излагането на фини прахови частици.

1. Пържете по-малко

Пърженето отделя повече замърсители в сравнение с други методи и може да допринесе за над половината от общите емисии по време на готвене. Варете и гответе храната на пара, когато е възможно.

2. Съкратете времето за готвене

Избирайте рецепти и ястия, които отнемат по-малко време за готвене, за да намалите общото замърсяване в кухнята. Вегетарианските ястия обикновено са прости, бързи и здравословни.

3. Следете качеството на въздуха в кухнята

Излагането на вътрешни нива на въглероден диоксид, надвишаващи 1000 части на милион (ppm), може да причини главоболие и сънливост, а концентрации на фини прахови частици във въздуха над 15 μgm³ могат да навредят на вашето здраве. Наблюдавайте нивата на тези замърсители в кухнята и вземете мерки за подобряване на вентилацията, когато безопасните нива са превишени.

4. Осигурете добра вентилация

Готвене

Включването на смукателен вентилатор по време на готвене може да намали средното излагане на фини прахови частици и да понижи влажността в кухнята с до 40%. Отварянето на прозорци и врати по време на готвене може да намали нивата на въглероден диоксид с до 54% повече от отварянето само на вратите. Механичната вентилация, използваща смукателен вентилатор, съчетана с отворени врати и прозорци, може да понижи значително излагането на замърсители.

5. Използвайте по-чисти горива

Използването на природен газ вместо дървени въглища може да намали излагането на фини частици по време на готвене с 1,3 пъти – и с 3,1 при LPG. Комбинацията от LPG и електричество намалява нивата на въглероден диоксид в кухнята с повече от една трета в сравнение с керосина.

6. Стойте далеч от кухнята

Събирането в кухнята, докато някой готви, излага ненужно повече хора на вредни емисии. Присъствието на над двама души може да повиши с над 7% нивата на въглероден диоксид в помещението.

7. Използвайте само един източник

Разчитането на много източници в кухнята, като комбинация от електрическа фурна и газов котлон, може да попречи на хората да възприемат чисти практики на готвене. Ако по-чистите горива и съвместимите с тях печки са достъпни за голяма част от население, това ще насърчи хората да преминат към тях.

Преминаването от газ към електричество е очевиден избор за намаляване на излагането на замърсители в кухнята и също така за ограничаване на парникови газове. За да се ускори този преход обаче, са необходими политики, инфраструктура и обществени информационни кампании.

Източник:

Seven ways to protect your health when cooking with gas: https://theconversation.com/seven-ways-to-protect-your-health-when-cooking-with-gas-199428

5.0/5 1 оценка

Продукти свързани със СТАТИЯТА

ЗОЯ БИО ГХИ - ПРЕЧИСТЕНО МАСЛО 450 гр.
28.70лв.

ЗОЯ БИО ГХИ - ПРЕЧИСТЕНО МАСЛО 450 гр.

МЕЛИСА ЕНД ДЪГ ДЪРВЕН САЛАТЕН КОМПЛЕКТ 19310
67.60лв.

МЕЛИСА ЕНД ДЪГ ДЪРВЕН САЛАТЕН КОМПЛЕКТ 19310

МАЛКАТА ГОЛЯМА ГОТВАРСКА КНИГА / БЪРЗА КУХНЯ - СИЕЛА
35.00лв.

МАЛКАТА ГОЛЯМА ГОТВАРСКА КНИГА / БЪРЗА КУХНЯ - СИЕЛА

ТРИМАРТ АГАР АГАР 200 гр.
24.80лв.

ТРИМАРТ АГАР АГАР 200 гр.

ОСТРОВИТ СПРЕЙ ЗА ГОТВЕНЕ МАСЛО 250 мл
14.95лв.

ОСТРОВИТ СПРЕЙ ЗА ГОТВЕНЕ МАСЛО 250 мл

Нов
СОДА БИКАРБОНАТ 300 гр.
4.30лв.

СОДА БИКАРБОНАТ 300 гр.

Коментари към Седем начина да предпазите здравето си, докато готвите на газ

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Седем начина да предпазите здравето си, докато готвите на газ
    www.framar.bg 
    на 23 March 2023 в 23:25
    Коментирайте "Седем начина да предпазите здравето си, докато готвите на газ"

СТАТИЯТА е свързана към

  • За свободното време
  • Живот и Ум
  • Направете си здравословен чипс от червена леща, домати и босилек
  • Как да махнем неприятния дъх от масло, сирене или извара?
  • Как да си приготвите оризово брашно?
  • Направете смес за паниране по 7 начина
  • Основни техники за готвене, представени от известни кулинарни блогъри
  • С оцет ще направите месото много по-крехко и ще го размразите лесно
  • С оцет и захар може да заменим виното в ястията
  • Почистете пестицидите от плодовете и зеленчуците по 4 начина
  • Как да не вкисва и да не загаря прясното мляко?
  • Накиснете месото в солена вода, за да го изчистите от кръвта

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Миете ли месото преди готвене?

преди 1180 дни, 5 часа и 28 мин.

Олио, масло или зехтин - каква мазнина ползвате вие за готвене?

преди 1450 дни, 10 часа и 45 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Данъчни облекчения за деца под 18 години - подаване през НАП - 2023 година

преди 17 дни, 13 часа и 21 мин.

Леко горчив вкус на брюкселско зеле

преди 24 дни, 4 часа и 35 мин.

Модели акупресурни постелки / килимчета / за вашето здраве

преди 53 дни, 3 часа и 55 мин.

Кой е Jordan Tristan Walker от Pfizer и наистина ли съществува?

преди 55 дни, 9 часа и 59 мин.
Всички
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

АНКЕТА

Ще разчитате ли на пенсията когато остареете

Виж резултатите
Още интересни публикации
Готвенето като терапевтичен инструмент

Готвенето като терапевтичен инструмент

от 27 сеп 2021г. Прочети повече
Горещите минерални извори като средство за приготвяне на храна в древността

Горещите минерални извори като средство за приготвяне на храна в древността

от 24 сеп 2020г. Прочети повече
Точка на димене при готвене с различни видове мазнини (Инфографика)

Точка на димене при готвене с различни видове мазнини (Инфографика)

от 14 окт 2019г. Прочети повече
Ути Бъчваров: В кухнята трябват четири неща, за да е вкусна храната - енергия, страст, вдъхновение и организираност!

Ути Бъчваров: В кухнята трябват четири неща, за да е вкусна храната - енергия, страст, вдъхновение и организираност!

от 19 фев 2016г. Прочети повече
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2023 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на услугите ни приемате, че можем да използваме „бисквитки“.Научете повечеРазбрах