Начало Лайфстайл За свободното време Туризъм и отдих Сгради в германски град съдържат хиляди микроскопични диаманти

Сгради в германски град съдържат хиляди микроскопични диаманти

Сгради в германски град съдържат хиляди микроскопични диаманти - изображение

На пръв поглед Ньордлинген изглежда като класическото провинциално градче в Германия. В центъра му се намира средновековна катедрала, която се извисява над стотици хиляди керемидени покриви на дървени или каменни къщи и магазини. Всъщност именно тези сгради превръщат Ньордлинген в уникално място поради много интересна причина: в тези сгради са вградени милиони микроскопични диаманти.

Ньордлинген

Наличието на внушителната концентрация на скъпоценните камъни е вследствие на сблъсък на астероид със Земята преди 15 милиона години. Мощният удар води до образуването на кратера Ньордлинген – огромна вдлъбнатина с диаметър близо 15 километра във федералната провинция Бавария, където в момента се намира градът. Също така сблъсъкът с астероида довежда до формирането на диаманти и други минерали, благодарение на условията на високо налягане, които предоставят подобни геоложки явления.

Астероид

"Ние смятаме, че астероидът е бил с тежест от около 3 милиарда тона" – обяснява геологът и заместник-директор на Музея на Ньордлингенския кратер Жизела Пьосгес.

Всичко започва през 898 г. пр.н.е., когато първите заселници започват да изграждат основите на селище, което след няколко стотин години ще се превърне в Ньордлинген. За да построят всяка една къща или църква, работниците използват материалите, които се намират в близост до населеното място. В този случай те използват камъни, съдържащи милиарди микроскопични диаманти.

"Нашата църква Свети Георги е направено от суевит (suevite), който съдържа диаманти с тегло 5,000 карата" – разказва Жизела Пьосгес.

"Но те са толкова малки – най-големите са с диаметър от 0,3 милиметра – че нямат никаква икономическа стойност, а единствено научна такава. Може да видите диамантите само като използвате микроскоп" – допълва геологът.

По време на построяването на сградите на Ньордлинген местните жители не осъзнават, че камъните, които те използват, всъщност са се формирали в резултат на сблъсък с астероид. В продължение на векове гражданите вярват, че огромният кратер е вследствие на вулканична дейност.

Едва през 1960 г. геологът Юджийн Шомакър потвърждава, че масивната вдлъбнатина е причинена от удар с астероид. На учените им отнема 10 години, за да анализират подробно геоложкия състав на терена, установявайки, че кратерът съдържа повече от 72,000 тона от скъпоценния камък.

Поради уникалния състав на местността посетители от цял свят пристигат в Ньордлинген, за да се насладят на града, намиращ се в кратер от астероид.

По статията работи: Нора Маркова
Източник: smithsonianmag.com
Снимки: pixabay.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлНовиниЛюбопитноСнимкиИсторияСоциални грижиСпортГеографияПроизводители