Начало Лайфстайл За свободното време Култура и изкуство Продават ръкопис на Маркиз дьо Сад, написан в Бастилията

Продават ръкопис на Маркиз дьо Сад, написан в Бастилията

Продават ръкопис на Маркиз дьо Сад, написан в Бастилията - изображение

Ръкопис по романа "120-те дни на Содом", написан от Маркиз Дьо Сад в Бастилията, ще бъде продаден на търг. Началната му цена варира между 4 и 6 милиона евро. Освен него пред купувачите ще бъдат представени и други ценни исторически писма и документи.

"Сало или 120-те дни на Содом" е роман, който разказва за четири високопоставени личности, които отиват в имение в планината. Те отвличат младежи и девойки и правят оргии. 

Ръкописът от 1785 г. е написан върху 33 свитъка. Общата дължина на свитъците е 12 метра и, ако се навие плътно, може да се скрие в ръкава. Всяка вечер маркизът криел ръкописа под камък в килията. Когато Маркиз дьо Сад е изкаран насила от Бастилията през 1789 г., свитъкът остава в затвора и е открит по-късно. 

Маркиз дьо Сад е френски аристократ, писател, философ. Той е известен с еротичните си новели, които комбинират философски съждения с порнография.

В деня на търга, организиран от френската аукционна къща Aguttes, ще бъде предложен и ръкопис, описващ от първа ръка потъването на "Титаник", написан от Хелън Чърчил – оцеляла след катастрофата. Купувачите ще имат възможността да се сдобият й с ценни документи и писма на писателите Александър Дюма и Оноре дьо Балзак.

По статията работи: Илияна Стоянова

източник: uk.reuters.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИсторияПсихология