Начало Лайфстайл Красота и стил Нашето тяло Порнофилмите правят младите мъже импотентни

Порнофилмите правят младите мъже импотентни

Порнофилмите правят младите мъже импотентни - изображение

Една интересна рекламна кампания украсява тунелите на лондонското метро. Лозунгът й е "ЕД Е МЪРТЪВ" – фрапиращ надпис, поставен до снимката на здрав мъж в разцвета на силите си. С по-малки букви отдолу има друг текст с по-малък шрифт, който гласи: "Спокойно. Ед не е мъж. Ед е нещото на мъжа. Това е абревиатурата за еректилна дисфункция".

Рекламните плакати популяризират нова марка силденафил (или както е по-известна - виагра). Продуктът е представен така, сякаш е основното решение при еректилна дисфункция. Но както се оказва „Ед“ въобще не е мъртъв и няма нужда от подобно прераждане с медикаменти. Напротив, проблемът нараства все повече.

Доскоро основната целева група на пазара за виагра са били по-възрастните мъже, но всичко това се променя след няколко проучвания. Статистиките сочат, че между 14% и 35% от младите мъже изпитват еректилна дисфункция.

"Това е лудост." – споделя Мери Шарп от благотворителната фондация "Reward", фокусираща се върху любовта и секса – "До 2002 г. честотата на мъже под 40-годишна възраст с еректилна дисфункция е около 2-3%. От 2008 г. насам, когато безплатното порно стана леснодостъпно, процентите не спират да нарастват."


До днешна дата основните фактори, водещи до този проблем са:
• лошото физическо здраве;
• рязко качване/сваляне на килограми;
• честа употреба на алкохол;
• тютюнопушене;
• наркотици;
• стрес;
• тревожност;
• депресия.

Но се появява и още един интересен фактор. Според учените, прекомерното гледане на порнофилми също оказва сериозно влияние. Поддръжниците на това твърдение вярват, че клиничните и анекдотичните случаи доказват убедително, че порнографията и еректилната дисфункция имат фундаментална връзка.

В онлайн форумите, посветени на проблема, десетки хиляди млади мъже споделят за личните си борби, за опитите им да ограничат или да спрат гледането на порнофилми, както и за бариерите, с които се сблъскват при формирането на реални романтични и сексуални отношения.

Трудно е да се докаже категорично, че порнографията е основният причинител на еректилна дисфункция, но изводите от последните проучвания сочат следното:

Ако мъжете могат да премахнат навика си да гледат порно, те започват да възстановяват способността си отново да се възбуждат от интимности в реалния живот.

Някои младежи сами започнаха да организират различни движения в помощ на мъже с подобни проблеми. Една подобна организация е наречена "NoFap" (от английския сленг буквално се превежда "без мастурбация"), която до днешна дата има хиляди последователи по цял свят. Основана е в САЩ от Алекзандър Роудс. Самият той разказва, че е започнал да гледа порнофилми още на 11-годишна възраст.

"Аз бях от първото поколение, което израсна с леснодостъпно порно." – споделя наскоро в онлайн дискусия. – "Когато започнах да правя секс на 19, не можех да поддържам дълго ерекция, освен ако не си представям, че гледам порно."

Възрастта, на която Роудс е започнал да гледа порно не е необичайна. Проучване, проведено през 2016 и 2017 г. с участието на тийнейджъри между 11 и 16 години, показва, че 48% от тях са гледали порно онлайн, а 93% от тях да започнали да търсят забранените филми, преди да са навършили 14.

Почти всяко дете има профил в Instagram, където следи, освен холивудските, но и порнозвездите. В социалните мрежи те пускат публикации, в които разказват за "последния си проект, който задължително трябва да се види". Така децата се оказват само на няколко клика разстояние от порно с насилствено съдържание. То повлиява не само на физическото им състояние, но и на психическото. Изкривява представите им за интимност и ги прави неприспособими в реални, здравословни връзки.

Редактор: Милена Минчева

Източник: theguardian.com

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниИсторияХранене при...ЛюбопитноАлт. медицинаЗдравни проблемиБотаникаТестове