Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно Повече от 10 обикновени предмета, забранени в различните страни

Повече от 10 обикновени предмета, забранени в различните страни

Повече от 10 обикновени предмета, забранени в различните страни  - изображение

Много от нас обичат да пътуват, но освен ако не искате чудесното изживяване да се превърне в кошмар, е добре да сте наясно с правилата за внос и износ в някои страни. Електронните цигари, торбички, запалки и др. могат да ви причинят проблеми, след като преминете границата. 

Щвейцария: фалшиви швейцарски часовници

Часовник

От 2008 г. фалшивите швейцарски часовници се конфискуват и унищожават. 

Тунис: къна

Татуировка с къна

В Тунис не можете да внасяте или изнасяте къна по какъвто и да било начин. Тази забрана вероятно е наложена след като е установено транспортирането на наркотични вещества, маскирани като къна.

Китай: запалки

Запалка

Според китайските закони е забранено да пренасяте запалки в багажа си. Това важи дори когато полетът ви е транзитен, но не се безпокойте: винаги са налични запалки в специалните зони за пушачи.

Барбадос: камуфлаж

Жена в камуфлажни дрехи

В Барбадос носенето на камуфлаж е забранено, освен ако спадате към военните. Ако сте турист и сте облечени в камуфлажни дрехи ще се наложи да се преоблечете. 

Кения: найлонови торбички

Найлонови торбички

От август 2017 г. в Кения е въведен закон, според който е забранено използването на найлонови торбички. Това е една от мерките, които страната решава да предприеме за опазване на околната среда. Ако купувате, продавате или просто използвате такива торбички ще трябва да платите глоба до 38 000 долара или да получите до 4-годишна присъда. Пристигащите в страната туристи са инструктирани да изхвърлят торбичките на летището, но е по-добре да не взимате такива с вас изобщо. 

Виетнам: рибен сос

Рибен сос

Забранено е изнасянето на рибен сос от Виетнам. Официална забрана липсва, но ако служителите на митницата го открият в багажа ви, ще се наложи да ги изхвърлите. Причината е, че сосът има особено силна миризма и ако се разлее е трудно тя да бъде отстранена. Повечето авиокомпании отказват да поемат този риск. 

Нигерия: таблетки парацетамол, плодов сок

Плодов сок и парацетамол

Странните забрани за пренасяне не свършват до тук: други включват газирана вода и мрежи против комари. 

Сейшелските острови: coco de mer

Растение от Сейшелите

Ако искате да изнасяте coco de mer от Сейшелите ще трябва да заплатите скромната сума от 150-250 евро, като трябва да изпълните следните условия: coco de mer трябва да бъде закупен от официален продавач със специален стикер и паспорт. Теглото му не трябва да надвишава 20 кг - в противен случай ще напуснете без него. 

Тайланд: вайпъри, статуи на Буда, дуриан и диня

Вайпър и диня

Според Тайландските закони употребата на електронни цигари или вайпъри може да доведе до глоба от 300 хиляди бата или затвор до 10 години. Нямате право да изнасяте статуи на Буда, които са по-големи по 3 см. Също така, не може да се качите на самолета с дуриан, поради особения му аромат. Диня може да се транспортира само при условие, че е нарязана, тъй като в противен случай може да избухне в отговор на натиска. 

Нидерландия: грутки на цветя

Грутки на цветя

В Нидерландия може да имате проблеми, ако се опитате да изнесете повече от 5 кг грутки на цветя.

Нова Зеландия: колела и някои кучешки породи

Велосипед и куче

Нямате право да пренасяте велосипеди в Нова Зеландия, тъй като в тях могат да попаднат семена на растения от друга страна, които да поникнат в почвата на територията на страната. Налични са и строги правила за внос на животни. Следните породи за забранени на територията на държавата: Американски питбул териер, Бразилски мастиф, Дого Аржентино, Тоса и Перо де преса канарио. Също така, не можете да изнасяте вино от киви.

Редактор: Наталия Тотева

Източник: brightside.me

Снимки: brightside.me, instagram.com, unsplash.com, exportersindia.com

5.0, 2 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Категория