Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно Страхът от петък 13-ти си има име - параскаведекатриафобия

Страхът от петък 13-ти си има име - параскаведекатриафобия

Страхът от петък 13-ти си има име - параскаведекатриафобия - изображение

Страхът от петък 13-ти е едно от най-разпространените суеверия. Някои от нас го приемат на шега, но дали този страх е толкова безобиден и дали отдавна не е излязъл от рамките на иначе широкото понятие „суеверие“.

Съвпадението на числото 13 и деня от седмицата петък се случва най-малко веднъж и най-много три пъти годишно. Няма категорично и общо мнение на учените за причината това съчетание да предизвиква страх, но на него са подвластни повече от 60 милиона души по света. Голяма част от тях си взимат почивен ден, остават си вкъщи и се излежават в леглото. Не вдигат телефона си, не отварят на никого, всичко, което правят, е да очакват с нетърпение да свърши денят. Само в сигурния сумрак на спалните си се чувстват защитени от всички нещастия, за които са убедени, че ги дебнат извън домовете им.

Според скептиците тези, които твърдят, че се страхуват от съчетанието петък 13-ти, просто си намират добър повод да не отидат на работа. Но в последните години учените гледат по-сериозно на този странен за много хора страх, като го определят като реално заболяване. Симптомите му варират от нервен смях до отказ да си покажеш носа изпод завивката до края на деня.

Статистиката, сочеща драстично увеличаване на жертвите на автомобилни катастрофите в петък 13-ти, последвана от съвет да си останем у дома в този ден, ни вкарва в абсурдния кръг на една истерия, която събужда у нас нови страхове. А причините за тях се коренят дълбоко в древността. Смятало се е, че вещиците са били 12 на брой, когато са организирали своите сбирки, а в самия разгар на техните веселия се я появявал като тринадесети самият Сатана. При християните всичко започва със злощастната последна вечеря на Исус Христос, на която предателят Юда идва последен като 13-тия човек. Петък е денят, в който Исус е разпънат на кръста. Смята се за неслучайно, че именно в 13-та глава от Апокалипсиса се разказва за Антихриста.

Американският психотерапевт Доналд Доси пръв квалифицира страха от петък 13-ти като фобия, като й дава наименованието параскаведекатриафобия (съчетание на думите петък и тринадесет на гръцки език). Той гледа на сложния за изговаряне термин като на метод за терапия на възникналите без никаква причина страхове. Доси твърди, че ако някой, който страда от тази фобия, успее да произнесе наименованието й няколко пъти без грешка, ще се освободи от нейното влияние.

Страхът от числото 13, който също си има име – трискайдекафобия (параскаведекатриафобията се разглежда като частен случай именно на нея) - често ръководи нашите действия – както в ежедневния ни живот, така и при взимането на корпоративни решения.

Като опит за терапия на емоциите в този мистичен ден, в който 13 се съчетава с петък, представяме на вашето внимание 13-те най-любопитни факта, отражение на този страх.

 1. На виенското колело във Виена няма кабина с номер 13.
 2. Статистиката сочи повишено количество пътнотранспортни произшествия в този ден.
 3. Американците не обичат хотелски стаи с номер 13, затова в някои хотели стаи с този номер няма.
 4. В някои небостъргачи в САЩ липсва 13-ти етаж.
 5. Белгийските авиолинии Brussels Airline през 2007 година променят логото си, което се състояло от 13 кръга, като добавят 14-ти кръг.
 6. В много от самолетите в САЩ и Германия няма 13-ти ред седалки.
 7. Много авиолинии продават билети за полетите си на 13-то число с 10% по-евтино. А за петък 13-ти правят цели 20% отстъпка.
 8. В много болници по света няма 13-то отделение.
 9. В някои страни на масата никога не сядат 13 човека.
 10. Във Франция можете да платите на някого да стане 14-тият гост за вечеря.
 11. Ирландската автомобилна асоциация премахнала числото 13 от номерата на автомобилите през 2013 година.
 12. Във Великобритания на петък 13-ти се продават с 32% по-малко жилища.
 13. Във Формула-1 няма болид с номер 13.

Надяваме се, че приехте всички тези факти с чувство за хумор и за да завършим подобаващо, нека си припомним народната мъдрост: „Даже петък 13-ти е по-добър от понеделника“.

По статията работи: Ани Иванова
По материали от: ru.bookimed.com
Снимка: vesti-ukr.com

Още по темата:

5.0, 3 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиЛайфстайл