Няколко факти за сушито, които може би не знаете
Сушито някак се превърна в мода в последните години и то навсякъде по света. Но къде, как и защо се появява, какво всъщност е уасаби и защо месото на червената риба е червено, а на бялата - бяло?
Вижте:
1. Уасабито, което ви сервират със сушито всъщност не е истинско уасаби
Тази пикантна зелена паста, която се сервира в любимия ви суши бар вероятно не е това, което си мислите, че е. Вероятно това е смлян хрян, който се смесва със свързващо вещество - може би горчица - и зелена боя за оцветяване на храна.
Истинското уасаби - или Wasabia japonica - е деликатно растение, което расте най-добре в полу блатни райони с течаща вода. Учените по храните отбелязват, че истинското уасаби е доста скъпо и рядко срещано извън Япония.
Освен това, ако някой може да се добере до това ценно растение то той би искал да го консумира в рамките на 15 минути, след откъсването му за максимални вкусови качества.
2. Сушито е доста древно ястие
Нещото, което наричаме суши днес води началото си преди повече от 1000 години, като начин за запазване на рибата.
Според Оли Моритсен - биофизик в Университета на Южна Дания, тогава сол и киселина са се използвали, за да ферментира прясна риба, която се поставяла в слой от ориз (този ориз се е изхвърлял, ядяла се е единствено рибата вътре). Моритсен е посветил почти 30 години в изучаване на суши. Той твърди, че преди хиляда години, подсладеният ориз служел за неутрализиране на солените и кисели вкусове (с които се консервирала рибата).
3. Червената риба срещу бялата риба
Богатият и наситен червен цвят на риба тон е резултат от така наречения миоглобин, това е молекулата, която пренася кислород към мускулите на рибата, която тя използва в постоянно плуване. Тези мускули се наричат бавни мускули. Но какво да кажем за сашимито с бяло месо? Белият цвят на месото се дължи на факта, че то идва от риби, които се движат по-бързо, чиито мускули не получават толкова кислород.
СТАТИЯТА е свързана към
- За свободното време
- Любопитно и забавно
- Суши със зелен лук и сусам
- Суши с бекон
- Суши салата с ориз, чушки и краставица
- Ориз с риба тон и авокадо (американско суши)
- Оризови суши понички със сос
- 3 здравни ползи от консумацията на суши
- Хибридът суши бургер е реалност и е по-апетитен, околкото можем да си представим
- 15 интересни факта за сушито - част 1
- 15 интересни факта за сушито - част 2
Коментари към Няколко факти за сушито, които може би не знаете