Начало Лайфстайл Красота и стил Козметика Нов тренд No Poo: Не мийте косата си с шампоан

Нов тренд No Poo: Не мийте косата си с шампоан

Нов тренд No Poo: Не мийте косата си с шампоан - изображение

Започна едно ново течение в света на модата, което поставя под съмнение ползите от къпането с шампоан. Движението се нарича "No Poo Method", а последователите му твърдят, че шампоанът вреди на скалпа и без него е много по-вероятно да имате красива, дълга и здрава коса.

Но дали наистина е така? Нека видим какво точно се случва, когато спрете да миете косата си с шампоан.

Сухата коса ще бъде минало

Голяма част от жените днес страдат от сухи краища на косата. Едно от предимствата на "No Poo Method" е именно това, че премахвате от ежедневна употреба основният виновник за сухотата.

Мислите си, че ползвате скъпа козметика, която няма негативни странични ефекти? Независимо по каква формула е съставен шампоанът обаче, той винаги ще отмива мазните корени като ги изсушава.

Здравей, блестяща коса

Когато измивате косата си с шампоан, освен че премахвате мазните корени, отмивате и онези вещества в космите, които ги карат да блестят. Косата със сигурност ще бъде по-мека и по-лъскава, ако я оставите известно време без шампоан, защото ще съумее да възстанови естественото си състояние.

Преоткрийте косата си

Ако решите да дадете шанс на движението "No Poo Method", ще видите само след няколко седмици как косата ви ще започне да се приспособява към рядкото измиване без допълнителни препарати. Така ще решите и проблема си с бързото омазняване, защото вместо да е мазна, косата ще започне да изглежда невероятно здрава и да се замърсява значително по-бавно.

Все пак може да ползвате други продукти

Само защото сте избрали да не ползвате шампоан, това не значи, че трябва да се лишите от всякаква козметика за стилизиране и подхранване. Всъщност, ако ползвате такива, те ще имат по-дълъг ефект, тъй като шампоанът няма да ги измива на всяко къпане. Така ефектът от подхранването или стилизирането на косата ще бъде по-дълго, а това ще направи косата ви по-здрава.

Каква е тази миризма

Това е може би най-неприятната част от този тренд. Колкото и да ви радват гореспоменатите ползи, толкова и ще ви дразни начинът, по който ще започне да мирише косата ви. За жалост, това е неизбежно.

Може би сте забелязали как косата ви започва да попива неприятни аромати, след като прескочите дори едно измиване. А при пълна липса на шампоан, специалисти твърдят, че е напълно вероятно скалпът да започне да мирише на развалящо се мляко.

Дълготраен цвят

Ако косата ви мирише зле, надали дори ще искате да чуете за останалите ползи от къпането без шампоан. Но ако имате проблеми с боядисването и дълготрайния цвят, може би ще преосмислите отново идеята. Доказано е, че шампоаните отмиват по-бързо боята за коса. Цветът, независимо в какъв нюанс, е като дреха – колкото повече я перете, толкова повече се захабява и избледнява.

Скалпът ви ще се превърне в гнездо на прах, мръсотия и дори по-лоши неща

Още с прочитането на заглавието на статията вероятно ви е изникнало в съзнанието, че, ако не миете косата си, тя ще се измърси. Но може би не можете да си представите наистина колко много, много, много мръсотия ще събира тя в себе си. Дори сухите шампоани, които ползвате за ефект чиста коса, не биха ви помогнали от натрупаните прах и бактерии.

Замърсяването на скалпа ще доведе и до разпространение на тази мръсотия и по лицето. Ако козметиката, която ползвате за лице е достатъчно функционална, то може и да ви предпази донякъде. Но в противен случай кожата ви ще стане гнездо на всичкия прах, микроби и миризми, с които се сблъсква. А освен това ще бъде перфектната среда за тяхното развитие.

Ох, боли

Спомняте ли си израза "Трай, бабо, за хубост?". Е тук важи с пълни сили. Ако искате да имате дълготраен цвят и по-здрава коса, то ще трябва да се сблъскате с последствията от задържането на мръсотия в косата.

Със сигурност, когато косата ви се измърси и омазни, я връзвате на опашка. Това означава, че започнете ли предизвикателството "No Poo", ще ходите редовно с вързана коса. Това обаче си има цена.

Само няколко дни с прибрана коса са ви нужни, за да започнете да наранявате и дразните нервните окончания около фоликулите. Освен това, мазната коса е по-тежка от прясно измитата, което води до още по-голямо натоварване.

За да се лишите от болката, редувайте леки и разхлабени прибрани прически, вместо стегнати опашки.
Негативните ефекти и ползите са много равностойни в битката за и против ползването на шампоан. Но рискът е изцяло на ваша отговорност. Бихте ли го поели?

Редактор: Милена Минчева

Източник: thelist.com; businessinsider.com

Снимки: freepik.com

Още по темата:

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЗдравни съветиЛюбопитноАлт. медицинаИсторияПроизводители