Начало Лайфстайл За свободното време Непозната земя Нервна система, дисектирана преди близо 100 години, е изложена в Мисури

Нервна система, дисектирана преди близо 100 години, е изложена в Мисури

Нервна система, дисектирана преди близо 100 години, е изложена в Мисури  - изображение

През есента на 1925 г., двама студенти по медицина от Кърксвил, щата Мусури, получават труп и предизвикателство: задачата е да извършат дисекция на нервната система на тяло, като започнат от основата на мозъка и продължат надолу, запазвайки системата свързана.

През следващата година М. Шалк и Л. П. Рамсдел прекарват 1500 часа от живота си в завършването на сложната дисекция. На 30-ти януари тази година в сайта на Reddit е публикувана снимка, която показва забележителния резултат от техния усилен труд. Работата им е изложена в Международния музей и център на историята на остеопатичната медицина в Кърксвил.

Според Хакстън всеки ученик от класа на Шалк и Рамсдел в Колежа по остеопатия и хирургия в Кърксвил (институция, основана от д-р Андрю Тейлър Стил през 1892 г. и сега част от ATSU) е трябвало да дисектира човешка ръка. Дисекциите на двамата ученици са толкова подробни и по-добри от на всеки друг студент, че те са избрани да извършват цялостна дисекция на нервна система.

След 1500 часовата операция Шалк и Рамсдел монтират дисектираната нервна система в плоча полирано дърво. Двамата добавят стотици хартиени етикети, които означават различните части от нейната структура и излагат работата си на медицински конференции и музеи в цялата страна. Днес, тяхната дисекция е една от общо четирите в света (изключват се нервните системи, които са част от пътуващото изложение "Body Worlds", защото в тях са използвани химикали за извличането на влакната). 

Дисекция на нервна система

"Студентите по медицина виждат снимката и се вглеждат в нея с учудване, а понякога проверяват стойността на собствената си работа", коментира Джейсън Хакстън, директор на музея в Кирксвил за LiveScience.

Шалк и Рамсдел оперират областта под продълговатия мозък, оголват гръбначния стълб, прерязват кожата, мускулната и защитната тъкан, за да разчистят хаоса от нервни влакна. "След като почистват всеки нерв, те го загъват в памук, пропит с някакви консервиращи вещества", твърди Хакстън (какви точно консервиращи химикали са използвани, не е известно). "И така, докато те си проправят път надолу, се натрупва огромно количество малки памучни топчета." 

През 1936 г. изследователи в ATSU дисектират втора нервна система и я даряват на Смитсоновия институт. Третият образец е собственост на медицински музей в Тайланд, а четвъртият – изложен в университета "Дрексъл", Филаделфия. Анатомистът на университета в "Дрексъл" е имал чистачка на име Хариет, която решава да дари тялото си на университета, след като умре. И понеже той иска да направи нещо абсолютно фантастично с него, през 1888 г. го дисектира.

Колкото до човека, чието тяло се е оказало на масата на Шалк и Рамсдел, неговата самоличност остава неизвестна. Независимо дали умира в затвора или в някоя бедна къща (това са основните източници на медицински трупове, които са одобрени от държавата), той или тя определено допринася за една от най-впечатляващите медицински операции на всички времена. Преди 10 години, Хакстън обявява, че изложението е оценено на 1 милион долара.

По статията работи: Наталия Тотева

Източници: livescience.com, dailymail.co.uk
Снимки: pinterest.com, dailymail.co.uk

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИсторияЛюбопитноДиетиХранене при...ПатологияСпециалистиЗдравни съветиФизиологияНормативни актовеИзследванияОрганизацииБотаникаСпортНовиниСнимкиКлинични пътекиТестовеЛеченияЗаведения