Начало Лайфстайл За свободното време Светски шум Нека си спомним за Мерилин Монро – вечната, непреходната, неповторимата…

Нека си спомним за Мерилин Монро – вечната, непреходната, неповторимата…

Нека си спомним за Мерилин Монро – вечната, непреходната, неповторимата… - изображение

Трудно е да повярваме, че ако не беше починала нелепо през 1962 г. на 1 юни Мерилин Монро щеше да навърши 91 години, Тя е актриса, модел, сексимвол на всички времена и легенда, която ще се помни вечно в Холивуд. Много от нейните любими цитати като „Дайте на едно момиче правилните обувки и ще завладее света“ или „Не се притеснявайте, притеснението вдъхновява милиони жени“ са в обръщение и до днес.

Повечето хора по света я помнят предимно като красивата и привлекателна блондинка с платинени къдрици и секси бяла рокля. Това вероятно е един от най-паметните й образи… но каква беше в действителност Мерилин Монро? А Норма Джийн?

Днес ще ви припомним едни от най-известните и значими факти от живота й, които ще ви разкрият истинската същност на невероятната и неповторима холивудска икона.

Мерилин Монро

Мерилин никога не завършва гимназия. Въпреки това тя не е глупаво момиче и чете много. В собствената си библиотека има повече от 400 книги, включително нелеки четива на Зигмунд Фройд, Марсел Пруст и руските класици.

„Ние, красивите жени, сме задължени да изглеждаме глупави, за да не притесняваме мъжете.“

Мерилин Монро

Тази снимка е напрвена от самия Алберт Айнщайн

Тя пише поеми – кратки, композиции в свободен стих.

Мерилин постоянно дарява пари за благотворителност. През 1957 г. тя дава целия си хонорар от световната премиера на филма „Принцът и танцьорката“ на организация, осигуряваща мляко на бедни семейства с бебета. Дори след смъртта си, тя продължава да помага на децата. В завещанието си тя пише, че иска 25% от състоянието й да бъде дарено на детска клиника.

Мерилин искала да има деца толкова много, че Алън Снайдър (неин приятел и гримьор) веднъж казва: „Тя обичаше толкова много децата, че даваше всичко за тях. Ако имаше едно, за което да се грижи, съм сигурен, че щеше да й помогне изключително много.“

„Кариерата е страхотно нещо, но не можеш да се сгушиш в нея в студена нощ.“

Мерилин Монро

Най-известната в света блондинка иска да стане сериозна драматична актриса.

„Уморих се от сексуални роли, не искам да играя повече сексуални роли. Актрисата не е машина, но я третират като машина. Машина за пари.“

В даден момент тя се опитва да промени образа си на „глупавото красиво момиче“ – тя започва да се появява сред обществото без грим, по дънки и тениска, точно както на нея й харесва, не за да задоволи някой друг.

„Честно казано не се нуждая от някой, който вижда доброто в мен. Нуждая се от някого, който вижда лошото в мен и ме иска.“

Мерилин Монро и Джоуи Димаджио

Мерилин и вторият й съпруг Джоуи Димаджио

Звездата на студио Фокс, получава ниска заплата – по 1 500 долара седмично във времена, когато филмите печелят около десет пъти повече.

Поради тази причина тя основава своя собствена филмова компания – „Marilyn Monroe Productions”.

Мерилин Монро

През 1954 г. тя спечелва наградата „Най-известна жена звезда“. През 1960 г. получава Златен глобус за най-добра актриса. Собствената й звезда на алеята на славата се появява през същата година.

„Ние всички сме звезди и заслужаваме да блестим.“

Актрисата отстоява социалното равенство и се бори срещу расовата дискриминация.

Мерилин Монро

В последното си интервю Мерилин пожелава репортерът да завърши статията си за нея със следните думи:

„Какво наистина искам да кажа: че онова, от което светът наистина се нуждае, е чувството за близост. Всички: звезди, работници, негри, евреи, араби. Всички сме братя. Моля ви, не ми се присмивайте. Завършете интервюто с това, в което вярвам.“

Мерилин Монро умира на 5 август 1962 г. в дома си в Лос Анджелис от свръхдоза барбитурати. Тогава е само на 36 г. и светът все още не й се е наситил. Никога няма да се наситим на невероятната Мерилин!

източник: brightside.me

по статията работи: Величка Мартинова

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиЛайфстайлЛюбопитно