Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно Находка: Американец улови син омар

Находка: Американец улови син омар

Находка: Американец улови син омар - изображение

Американецът Грег Уорд от щата Ню Хемпшър улови рядко срещан син омар и го дари за научни цели. Мъжът е професионален ловец на омари. Когато преглежда в мрежата какво е хванал, вижда уникалния синьо-кремав екземпляр. Той споделя, че за първи пит вижда такъв вид находка.

син омар

Уорд решава да дари ценния екземпляр на Морския научен център в Рай, за да го изследват. Веднага щом животното се приспособи към различните климатични условия редкият вид ще бъде включен в експозицията в аквариума.

син омар

Ако искате да видите син омар, то това е напълно възможно. В обществен аквариум в град Брест, Франция живее тази рядка находка. Повечето животни от този вид варират в цветове от тъмно синкаво-зелени до зеленикаво-кафяви. Учените изчисляват, че шансът омарът да бъде в син цвят е едно на два-три милиона.

Синият омар не се различава от обикновения омар – необичайният цвят е резултат от рядка генетична мутация, която оказва влияние върху цвета на външната обвивка на омара. Поради тази причина ракообразното произвежда прекомерно количество специфичен протеин.

син омар

Проучване, проведено от професор Роналд Кристенсен от университета в Кънектикът, САЩ, установява, че прекомерните нива на протеин се комбинират с каротеноидна молекула известна като астаксантин. Синкавият цвят на омарите се дължи на пигменти, наречени крустацианини. Когато те се нагреят над определена температура, избива оранжево-червен химикал, наречен астаксантин. И точно като всички омари и сините стават яркочервени, когато са приготвени.

жълт омар

През 2006 г. ловец хваща жълт омар близо до остров Уейлбек в САЩ при устието на река Кенебек.
Коефициентът за намиране на жълт омар е приблизително 1 на 30 милиона. Смята се, че само около един на всеки 100 милиона омари са албиноси - без цветни пигменти. Те са известни като "бели" или "кристални" омари.

 източник: dailymail.co.uk; 

 снимки: nydailynews.com; www.flickr.com

 по статията работи: Илияна Стоянова

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноХрани и ястия