Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно Напитката Fanta е създадена в нацистка Германия

Напитката Fanta е създадена в нацистка Германия

Напитката Fanta е създадена в нацистка Германия - изображение

Днес една от най-известните безалкохолни напитки в света след колата, има над 100 различни вкуса и е най-предпочитаната напитка с плодов вкус. Въпреки че в наши дни Fanta е част от голямата компания Coca-Cola, тя е изобретена в нацистка Германия.

Компанията Coca-Cola започва да внася продуктите си в Германия още през 1929 г. Американският изгнаник Рей Пауърс започва да бутилира Coca-Cola в Германия и с усилен труд, амбиция и находчивост той успява да допринесе много за развитието на компанията. За период от само 4 години в Германия започват да се продават по 100 000 каси на година.

През 1933 г., когато Адолф Хитлер идва на власт в Германия, Рей Пауърс се сблъсква с много трудности заради антиамерикнаските настроения на нацистите и антикапитализма. Въпреки това той успява да задържи компанията далеч от ръцете на правителството и през 1939 г. в страната вече има 43 бутилиращи фабрики и повече от 600 местни дистрибутори на напитката.

През 1938 г. Рей Пауърс умира при автомобилна катастрофа и мястото му е заето от родения в Германия Макс Кайт, който също отдава живота си на компанията и става дори по-успешен от Рей Пауърс. Невероятната му пазарна стратегия убеждава много хора в Германия, че всъщност Coca-Cola e немски продукт. Напитката се разпространявала с рекламния лозунг "Мach doch mal Pause" /Хайде, почини си/. На Олимпийските игри в Берлин през 1936 г. Coca-Cola е един от най-големите спонсори.

Фанта

Но с началото на Втората световна война ставало все по-трудно и по-трудно за Макс Кайт да внася сиропа Coca-Cola от Америка, който бил необходим за направата на напитката. Пред него имало само едно възможно решение – да измисли нова безалкохолна освежаваща напитка.

Той проверил с какви съставки, останали от други хранителни индустрии, разполагал и създал новата портокалова сода. Кайт дори направил конкурс за име на новата безалкохолна напитка. Той призовал участниците да използват своето въображение. На немски въображение е "fantasie", което накарало германския търговец Джоуи Нип да предложи названието Fanta.

Логото на фанта

Новата портокалова напитка станала популярна колкото колата и компанията запазила всички бутилиращи немски фабрики. Всъщност Fanta станала толкова обичана от народа, че през 1943 г. повече от 3 милиона каси от напитката били продадени в Германия и окупираните от нацистите държави.

Fanta се превърнала в най-известната безалкохолна напитка в Европа, като хората дори я използвали, за да подслаждат сладкишите си, заради ограниченото количество захар на пазара. И до днес германците приготвят Fantakuchen – специален сладкиш, приготвен с напитката.

След края на Втората световна война производството на Coca-Cola в Европа било възстановено и компанията се отказала от напитката Fanta. Но когато през 60-те години Pepsi започва да разширява дейността си, компанията Coca-Cola отново върнала Fanta на пазара, като я представила не само в САЩ, но и в много други държави по света.

източник: thevintagenews.com

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецепти