Начало Лайфстайл За свободното време Непозната земя Най-голямата пералня на открито - труд и ежедневни предизвикателства за хиляди служители

Най-голямата пералня на открито - труд и ежедневни предизвикателства за хиляди служители

Най-голямата пералня на открито - труд и ежедневни предизвикателства за хиляди служители - изображение

С натискането на едно копче и вашата пералня изпълнява поредица от цикли, за да може дрехите ви да са чисти. Знаете ли, че същестува място, в което хората неуморно се трудят и изкарват прехраната си, като перат и сушат дрехи на ръка. Да, и ние сме изумени! Разположена на открито на няколко акра земя в Южен Мумбай, "Dhobi Ghat" е най-голямата перална на открито, както й популярна атракция сред множество чуждестранни туристи. 

най-голямата ръчна пералня

И ако смятате, че думата "външна пералня" внушава идеята за група от огромни перални на открито, които с мощна сапунена пяна допринасят за синкавата белота на дрехите, вероятно грешите. Всъщност, "Dhobi Ghat" е огромно пространство със стотици бетонени корита, в които мъже (млади и стари), до колене в сапунена вода, тъпчат неуморно мръсното пране. Автоматизация в процеса липсва, като прането се суши на дългите с километри простори, провесени над помещението.

най-голямата ръчна пералня

Всичките 7000 служители работят като една добре смазана машина, в която всеки един е наясно със своите задължения. Почистване, избелване и изсушаване – това са услугите, които се предлагат в пералнята, която работи 20 часа в денонощието. За един ден през нея минават хиляди дрехи, но грешки в работата се случват рядко.

най-голямата ръчна пералня на открито

Когато влезете в пералното помещение, ще видите знак, който гордо обявява присъствието на организацията в Книгата с рекорди на Гинес - за най-голям брой хора, които едновременно са прали на ръка дрехите си на едно и също място.

най-голямата ръчна пералня

В закритите пространства можете да наблюдавате мъже с тънки елеци, които използват ютии от Викторианската епоха, пълни с нагорещени въглени, да гладят вече изсъхналите дрехи. В центъра на цялото действие са носачите, които отговарят за внасянето и изнасянето на огромните купчини пране.

най-голямата ръчна пералня

Методите на транспорт включват: на крака - с прането стегнато на големи вързопи върху гърбовете на носачите, велосипеди (така популярните за транспорт в Индия Hercules модели) или дрехите, натрупани върху ръчни колички, които се транспортират до различните части на града. Клиентите, на които се доставят, са предимно малки хотели и болници, тъй като услугите са на достъпни цени. Търговци, които продават дрехи втора употреба, също оставят облеклата за почистване, преди да ги предложат на пазара.

най-голямата ръчна пералня

Огромната ръчна пералня е открита през 1890г. и функционира повече от век. Към днешна дата работниците са предимно мигранти от други части на Индия, които живеят в Мумбай със своите семейства. Има и други подобни помещения, но разликата е, че с течение на времето, "Dhobi Ghat" се разширява и все повече граждани и посетители се възползват от услугите й. Общият й приход е 16 млн. долара годишно.

Ако мястото ви се струва познато, не се лъжете. То често се използва за заснемането на боливудски филми.

Източник: indiatimes.com; bombayjules.blogspot.bg

По статията работи: Илияна Стоянова

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиЗдравни съветиЛюбопитноНовиниТестове