Начало Лайфстайл Красота и стил Нашето тяло Мъж с брада има повече микроби, отколкото куче

Мъж с брада има повече микроби, отколкото куче

Мъж с брада има повече микроби, отколкото куче - изображение

От векове насам не е било толкова модерно и често срещано мъже да носят дълги, черни бради, колкото е в момента. Този символ на мъжественост, струящ тестостерон, допринася много за добрата визия на днешните мъже. Тя показва, че мъжът се грижи за себе си и се старае да поддържа приятен външен вид.

Много експерименти с бездомници показаха, че след едно подходящо подстригване и оформяне при бръснар, дори най-упадналият човек започва да изглежда невероятно.

Все още обаче се срещат жени, които не одобряват изцяло (да не кажем въобще) цялата съвременна концепция за брадата. Боцкало им, когато ги целуват, драскало им кожата, събирали мръсотия и какво ли още не.

Дали обаче тези претенциозни дами не са прави?

Ново проучване показва, че в брадата на един мъж се събират много повече микроби, отколкото в козината едно куче.


Изследователи от клиника Hirslanden в Швейцария провеждат изследване, в което вземат проби от брадите на 18 мъже. Лабораторните тестове на тези проби показват, че всяка брада съдържа значителен брой бактерии.

Екип, който е тествал козината на кучета, за да разбере дали е хигиенично да се пуска животни в същите уреди за изследвания на хора, взел проби от шиите на 30 екземпляра.

И тогава изследването станало повече от интересно. Седем проби от мъже са имали налични микроби, които могат да са изключително вредни за човешкото здраве.

"Нашето проучване показва, че един брадат мъж носи в себе си повече микроби и човешки патогенни щамове, отколкото кучетата." – споделя Андреас Гуцейт, един от учените, провели изследването. – "Имайки предвид тези констатации, кучетата вече могат да се считат за по-хигиенични, в сравнение с брадатите мъже."

Причината за това се оказва самата структура на косъма на брадата. В повечето случаи е по-твърд и по-къдрав и, освен че се замърсява по-лесно, той задържа, мръсотията и предразполага към развитието на наличните микроби. Имайки предвид и факта, че устата е най-голямото свърталище на микроби, то представете си какво се случва, когато около нея се струпа маса от косми, които да предразполагат тяхното размножаване.

Кийт Флет, основател на Фронта за свободни бради (Beard Liberation Front), не реагира експанзивно, разбирайки за проучването. Все пак остави своя коментар, който е много показателен:

"Мисля, че е възможно да се открият всякакъв вид неприятни неща, ако се вземат подобни проби от косата или ръцете на човек и се изследват." – споделя той пред The Times.

Редактор: Милена Минчева

Източник: thisisinsider.com

Снимки: freepik.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиЗдравни съветиЛюбопитноИстория