Начало Лайфстайл За свободното време Астрология и Нумерология Медицинска астрология – влияние на планетите и зодиите върху здравето на човека

Медицинска астрология – влияние на планетите и зодиите върху здравето на човека

Медицинска астрология – влияние на планетите и зодиите върху здравето на човека - изображение

Степента, до която сме зависими от планетите и влиянието им над нас, което упражняват с различна степен и интензитет над нас във всеки един момент и което е предопределено от разположението им към момента на раждането ни, е наистина стряскаща и много хора изцяло отричат астрологията най-вече като защитна реакция. Защото не искат да приемат, че жизнения им път, щастието им и дори здравето им до такава степен са извън техния собствен контрол. В същото време едва ли има астролог, който да отрече важността на изборите, които правим, решенията, които взимаме и усилията ни да противодействаме на своите слаби страни, като едновременно с това развиваме положителните си качества.

Медицинската астрология не прави изключение – чрез нея можем да научим повече за собствения си организъм, за потенциалните здравословни проблеми, за които да бъдем бдителни и с които да започнем да се борим колкото се може по-рано, за това кои са слабите ни места /части и органи от тялото/ и какви мерки можем да вземем, за да не причиним повече вреда, отколкото полза, подлагайки се на медицински манипулации.

Тя обаче не бива да се приема като съвкупност от инструкции и обезкуражаваща предопределеност, а само като помощник, или фигуративно казано като жокер в случаите, когато се притесняваме за здравето си и търсим начин да си помогнем сами, извиквайки на помощ не само медицината, но и далеч по-вездесъщите космически закони.

Връзката между зодиака и здравето, между планетите и физическото състояние на човека, е предмет на съвместната книга на Джеймс Браун и Майкъл Гибсън, на която е базирана тази статия. От нея ще научите кои са уязвимите места на всяка зодия, с какви физически дадености се характеризират 12-те зодиакални знака, както и теорията за връзката между положението на Луната, зодиакалните знаци и изхода от хирургическите интервенции на определени органи и части от тялото, така че да планирате по-добре датата на евентуална операция, когато това е възможно.

"Нито един лекар не може успешно да използва медицинската наука, ако не е запознат и с астрологията", твърди Хипократ. Лекарите-астролози в древен Египет са извършвали операции - факт, който е доказан от много археологични и антропологични открития. Също така отдавна е доказана взаимовръзката между движението на Луната и женските менструални цикли, включително и раждането, както и въздействието на Луната и нейните фази върху психиатрично болните.

От всички небесни тела най-силно е влиянието на Луната, защото тя се намира най-близко до Земята. Нито един земен организъм не може да избегне въздействието на небесните тела, на космичните лъчи, на гама и рентгеновите лъчи, на електромагнитното и инфразвуковото поле, на колебанията в атмосферното налягане и гравитационното поле, на безброй извънземни източници и техните земни следствия, пишат Браун и Гибсън в предговора на книгата си Your Horoscope, чиято цел е да помогне на по-големи групи от хора да разберат тенденциите и вероятностите за здравето и болестите в своя живот, кои техни органи и системи са по-деликатни и уязвими, както и за кои могат да са по-спокойни и безгрижни, защото са под закрилата на звездите.

Медицинската астрология и ползата от нея за диагностиката, лечението, хирургията и профилактиката е обширна и все още недостатъчно изследвана област, което обяснява скептицизма към нея както сред учените, така и сред хората, които поначало не се предоверяват на теории и учения, неподкрепени в достатъчно голяма степен в практиката.

Тук е важно да бъде уточнено, че акуратността на предвижданията зависи от познаването на индивидуалния хороскоп на всеки човек. Той зависи от положението на Слънцето, Луната и на седем планети в хороскопа както в момента на раждането (за генерална прогноза), така и в момента, който ни интересува (за частични предвиждания).

Процедурата на изготвяне на професионален индивидуален хороскоп е дълга и скъпа и изисква личен контакт между човека и специалиста астролог. Ако пък се считате за достатъчно компетентни, за да направите хороскопа си сами, имайте предвид, че тази материя е твърде комплексна и обект на цяла наука, така че би било твърде самонадеяно и дори рисковано от ваша страна да смятате, че не сте пропуснали един или два дребни на пръв поглед, но изключително съществени детайла, които имат отношение към цялостната картина.

Всяка една от 12-те слънчеви зодии е свързана с определен физически тип и темперамент на съответния човек. Зодиите и планетите упражняват помежду си допълнителни влияния, които се отразяват на различните периоди вътре в една зодия. Всяка зодия може да се раздели приблизително на три декади.

Някои астролози смятат, че първата декара е най-характерна за дадената зодия, а останалите две повлияни в по-малка или по-голяма степен от другите две зодии с еднакъв елемент (вода, въздух, земя, огън). Според тях в огнената зодия Лъв първата декада (23 юли-2 август) е чисто "лъвска" и се владее от Слънцето, втората (3-12 август) е повлияна от Марс и огнената зодия Овен, а третата - от Юпитер и Стрелец. Според други астролози най-типична за дадена зодия е средната декада, а останалите две се влияят от съседните зодии.

В следващите редове са описани физическите характеристики на различните зодии, най-добрите им качества и слабите им страни:

Овенът има сухо и жилаво тяло, тънка шия и широко чело, кожата му е по-матова, погледът - остър. Той е бърз, буен, импулсивен и смел. Като правило здравето му е желязно. Но той има нужда да изразходва енергията си и трябва да се пази от изчерпване.

Телецът има набито, силно тяло, къси и тежки крайници, широки рамене, ниско чело с гъсти вежди, топъл поглед. Той е упорит и неподатлив, може да бъде малко мързелив и лаком. Здравето му е стабилно до преклонна възраст.

Близнаци
- с право и слабо тяло, бърз ход, остър поглед, дълги крайници. Той е здрав, но не винаги добре се владее. Неритмичен, наелектризиращо напрегнат.

Ракът има по-слабо, по-женствено тяло, бледо лице, боязлив и впечатлителен, съпротивителната му сила не е голяма. Свръхчувствителен, сънят му помага да се възстановява.

Лъвът има голямо, добре сложено тяло, с широки рамене, царствен, хубав, със силен глас, здрав, витален. Жаждата за власт усложнява живота му. Може да надхвърли наистина големите си възможности.

Девата има средно развито тяло, добре сложено, с голямо красиво чело, с хубава коса. Прекалява с работа, притеснения и критики. Интелектуален тип.

Везните имат високо, слабо, добре сложено тяло, най-хубавите и симпатични хора. Често са роби на чувства, прищевки и външни влияния, на компромиси с неприятни неща и хора.

Скорпионът има силно мускулесто тяло и желязно здраве. Обаятелен, жаден за чувствени удоволствия и войнствен, не понася оскърбления. Като птицата Феникс може да се възражда от пепелта си.

Стрелецът има пропорционално здраво тяло, свежо лице, изразителни, приятелски очи. Обича спорта и животните, често сменя настроенията си. Но може да стане жертва на добрия си апетит.

Козирогът има средно развито телосложение и философски дух. Вечно се бори с трудности, но е издръжлив и постига целите си. Не бива да пренебрегва здравето си.

Водолеят има средно здраве, великолепни очи, но бързо прекрачва границите на физическата си издръжливост. Страда от студени крака и ръце. Ако се подаде на влеченията и фантазиите си, те лесно се израждат в болести и ненормалности. Най-красивият тип след Везни.

Рибите имат ниско и слабо тяло, чувствително към различни влияния. Често стойката е приведена, а косата - мека като коприна. Този тип се бори с нещастия и разочарования и често пъти остава неоценен. Променлив и саморазрушителен. Страда от краката си.

Всяка от 12-те слънчеви зодии е свързана с определени части на нашето тяло - нейните "слаби места" в организма. Те са най-застрашени при грип, простуда, преумора, стрес, при всяко отслабване, физическо или духовно напрежение.

Овен управлява главата и лицето

Телец - врат, шия, тил

Близнаци - бял дроб и мишници

Рак - стомах и гърди

Лъв - сърце и гръб

Дева - коремна кухина, храносмилателна система

Везни - бедра и бъбреци

Скорпион - полови органи, пикочен мехур

Стрелец - бедра и хълбоци

Козирог - колене

Водолей - пищяли и глезени

Риби - крака

Наред със слънчевите зодии и планетите влияние върху здравето и болестите оказват четирите елемента и трите качества (кардиналност, подвижност, неподвижност).
Приема се, че огнените знаци (Овен, Лъв, Стрелец) управляват сърцето и главата с кръвоносната система, както и опорно-двигателната система.

Водните знаци (Рак, Скорпион, Риби) управляват различните течности в организма и съответните органи и системи: стомах, полови органи, пикочен мехур, мускулната система и гърдите.

Въздушните знаци (Водолей, Близнаци, Везни) управляват краката и ръцете, белия дроб и бъбреците.

Земните знаци (Телец, Дева, Козирог) управляват нервната система и ставите - шия, колене, кръст и коремна кухина.

Кардиналните знаци (Овен, Рак, Везни, Козирог) имат отношение към главата, стомаха, кожата, черния дроб и гръбнака.

Неподвижните знаци (Телец, Лъв, Скорпион, Водолей) имат отношение към шията и гърлото, сърцето, кръвта и отделителната система.

Подвижните знаци (Близнаци, Дева, Стрелец, Риби) имат отношение към дробовете, вътрешностите и нервната система.

Слънцето има основна роля за човешкия организъм, то определя неговата наследственост, телосложение, здравината или крехкостта му. Луната е свързана повече със състоянието на здравето, т.е. с функционални или придобити от човека качества по време на живота му. В зависимост от вниманието, което човек обръща на здравето, тялото и психиката си, не са рядкост случаите на здрав организъм с добра наследственост, който непрекъснато боледува, и обратното - потенциално слаб организъм, който, благодарение на полаганите грижи, почти не познава болестите.

"Не докосвай с метал онази част от тялото, управлявана от знака, през който Луната в момента има транзит или спрямо който движещата се Луна е в опозиция или в квадрат", казал е още Хипократ и древните гръцки лечители стриктно следвали тази препоръка. Когато транзитната Луна преминава през посочените зодиакални знаци и техните градуси, не се препоръчва хирургическата намеса в областта на следните части на човешкото тяло и органи:

Овен - глава и главен мозък, главна нервна система, очи, уши и зъби:

0-10 градуса - череп, чело, мозък

10-15 градуса - дясно око

15-20 - ляво око

20-23 - език

20-25 - нос

20-30 устна кухина, горна челюст, зъби, брадичка

Телец - тил и малък мозък, челни синуси и слухови проходи, нос, шия и гърло, гръклян и трахея, хранопровод, уши, щитовидна жлеза:

0-10 градуса - уши, долна челюст, шия, гърло

10-20 - задната част на шията

20-25 - сливици

20-30 - рамена, раменни стави

25-30 - гласни струни

Близнаци - дихателни органи (трахея, бронхи, бели дробове, език), горните крайници от пръстите и китката на ръката до раменете, нервна система:

0-15 градуса - плевра, бронхи, ляв бял дроб, лява ръка

15-30 - десен бял дроб, дясна ръка или двете ръце

Рак - стомах и диафрагма, гръден кош, гърди и млечни жлези, плевра и слизести ципи, цялата храносмилателна система, подстомашната жлеза, черен дроб и жлъчен мехур, лимфна система:

0-10 градуса - лява гръд

10-20 - стомах, лимфни възли и пътища

20-30 - дясна гръд, черен дроб, стомах

Лъв - сърце, цялата сърдечно-съдова система и кръвообращението, гръбначен стълб и ребра, диафрагма, цикличност:

0-15 градуса - лява сърдечна клапа

15-25 - далак

15-30 - дясна сърдечна клапа

Дева - чревен тракт и слънчев сплит, органите, предизвикващи заболявания, свързани с нарушената обмяна на веществата:

0-15 градуса - апендикс

15-30 - чревен тракт

При възможност през тези 2-2,5 дни трябва да се избягва хирургичната намеса в областта на коремната кухина, далака, подстомашната жлеза, черния дроб и жлъчния мехур и на цялата вегетативна нервна система, защото дори при сполучливи операции в по-късен етап могат да настъпят неблагоприятни усложнения.

Везни - бъбреци и надбъбречни жлези, далак, пикочен мехур, матка и яйчници:

0-10 градуса - бъбреци, лява страна на кръста

10-25 градуса - цялата област на слабините

10-30 - дясна страна на кръста, десен бъбрек, матка

През този период е желателно да се избягва каквато и да е операция в областта на слабините, гръбначния стълб и нервната система

Скорпион - полови органи и отделителна система, жлези с вътрешна секреция, жлъчен мехур, дебело черво:

0-5 градуса - яйчници

0-15 - външни полови органи

10-20 - матка, десни пикочопроводни канали

През този период при възможност трябва да се избягват операциите в областта на слабините и половата система, бъбречното легенче и пикочния мехур, шията и гърлото, гръкляна

Стрелец - таз и тазобедрени стави, крака (от тазобедрената става до колянната), струни и сухожилия, черен дроб, всички действия, свързани с кръвоносната система:

0-15 градуса - ляво бедро и лява пищялна кост

15-30 - дясно бедро и дясна пищялна кост

Козирог - целия скелет и особено пищялните кости, коленните стави и сухожилията:

0-15 градуса - костите на скелета и лява коленна става

15-30 - дясна коленна става

При възможност трябва да се избягват операции на челюстите и на зъбите

Водолей - надкостна ципа, пищял и глезени, прасци, сухожилия:

0-15 градуса - пищял и прасец на левия крак

15-30 - пищял и прасец на десния крак, сухожилия

Да се избягват операциите на апендикса, главния мозък, нервната система и на органите, предизвикващи заболявания, свързани с нарушаване на кръвното налягане

Риби - стъпала и пръсти, цялата лимфна система:

0-10 градуса - горна изпъкнала част на ходилата

0-15 - ляво стъпало

15-30 - дясно стъпало

Слънцето е главният показател за органичното устройство на човека. Затова е необходимо да се разглеждат аспектите (взаимодействието) му с останалите планети. Състоянието на човешкия организъм може да се приеме за добро, ако Слънцето се намира в добри или неутрални аспекти с планетите. Аспектите зависят от взаимното положение, от взаимодействието на небесните тела в хороскопа.

Слънцето, Венера, Юпитер и Нептун са считани за благотворни планети, докато Сатурн, Марс, Уран, Плутон и Земята са неблагоприятни. Луната и Меркурий са неутрални. Отделно от това планетите имат определени "отношения" помежду си, които най-общо се делят на добри и лоши. Така например Слънцето враждува с Марс, Сатурн и Плутон, неутрално е към Меркурий и други с всички останали планети. Когато Слънцето е в зли аспекти с едни планети, а в добри - с други, е налице организъм със средна здравина и трябва да се има предвид кои влияния преобладават - добрите или лошите.

За предразположеността към заболявания, които засягат самата структура на организма, се съди по превеса на злите аспекти, получавани от Слънцето - за частите от тялото, изложени на болести, се съди по знаците, които заемат "равняващите" планети. Когато тези планети са ъглови - в първи, четвърти, седми или десети дом (домовете са 12 и всеки от тях заема по 30 градуса от хороскопа – представете си торта, разрязана на 12 еднакви парчета), наследствената тенденция към заболявания е много силна.

Когато в хороскопа има указание за предразположеност към заболяване, то неговият характер ще се определя от знака, който заема равняващата планета. Така например ако Сатурн равнява Луната в Овен, може да се очаква заболяване в областта на главата, простуда или треска. Марс в Лъв показва известни функционални разстройства на сърцето и т.н.

В следващата статия на Framar.bg по темата ще разгледаме връзката между планетите и психическите разстройства (неврозите и психозите)

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлРецептиЛюбопитноХранене при...Социални грижиНормативни актовеИсторияСнимкиНовиниАлт. медицинаОткритияПроизводителиЛеченияПсихологияНаправления в медицинатаЗдравни съветиЛичностиОрганизацииСпортКлинични пътекиДиетиТестовеИнтервютаЗаведенияФизиологияАнкетиОбразованиеБотаникаГеографияСпециалисти