Начало Лайфстайл Интимно Любов и секс Любов и психопатия

Любов и психопатия

Любов и психопатия - изображение

Следващите думи могат да ви шокират, но е хубаво да знаете, че един на сто човека е психопат.

Не трябва обаче веднага да свързвате думата психопат с американските филми, в които има всякакви серийни убийци, изкормвачи, некрофили и пр. Твърде често психопатите живеят нормален живот и, ако не ги познавате по-обстойно, може дори да не предположите, че са такива. Е, каква е тогава вероятността да попаднете във връзка с такъв човек?

Доста голяма всъщност.

Но как да разпознаете психопата? Въпреки че все още се появяват противоречия в диагностиката на това личностно разстройство, изследователите се съгласяват, че психопатията включва перманентно антисоциално поведение, нарушена проява на съчувствие и разкаяние, смелост, емоционална гъвкавост, смирение, изострена импулсивност и изключително егоистични черти.

Този тип хора обаче си имат и своите позитиви. Имат обострен поглед върху детайла, умело разчитат поведението на хората и се вписват във всякакви ситуации.

Проблематики в романтичните отношения

Първата следа, на която лесно можете да попаднете, е патология на лъжите. Психопатите се характеризират с постоянна нужда от лъжи, чрез които да постигат своите цели.

За съжаление понякога се оказва трудно да хванете психопат, който не ви казва истината, защото той планува и изгражда историите и версиите си внимателно. А освен всичко това, влияние оказва и чарът, който те излъчват и с който допълнително омайват.

Обичайно за психопатите е и силното чувство на самоценност. Дори да сте успешни и с респектираща кариера, твърде вероятно е да изпитате чувство на малоценност до такъв човек. А ако не се сравните сами с него, то той сам ще се опита да срине самочувствието ви и да ви смачка, за да може да има контрол над вас.

Причината, поради която психопатите са добри манипулатори, е защото те съумяват успешно да изучат човешкото поведение. Ако сте във връзка с такъв човек и успявате да устоите на манипулациите му, сигурно обичайното му поведение се свързва с агресия, фрустрация, повтарящи се разговори и всичко това приключва с извинения и мили очички.

Очевидно е, че е трудно да бъдете във връзка с човек, който е неспособен да усети каквото и да било съчувствие. Някои изследвания обаче показват, че психопатите всъщност могат да бъдат съпричастни към чуждите емоции, но просто имат достатъчно силна воля, с която могат да пренебрегнат и маргинализират тези чувства. Сякаш имат копче на включване и изключване на емоциите си.

Психопатите са също така склонни да се проявяват като социопати и нарциси. А тези две характеристики, сами по себе си се свързват основно с невярност.

Проучвания показват обаче, че отношенията с психопат се приемат по различен начин от двата пола. Жените са по-склонни да се противопоставят на своя партньор психопат, докато мъжете живеят в по-голям страх, поради импулсивното поведение на своята партньорка с психопатични уклони.

Всичко това прави романтичната връзка с психопата изключително сложна. Започнете ли интимни отношения с такъв човек, напълно вероятно е в един момент емоционалното натоварване върху вас да нарасне твърде много.

Ако успеете да се освободите от подобни отношения, ще видите, че психопатите могат да изпитват съжаление, но то по-скоро би било насочено към загубата на човек, който могат да контролират и използват.

Психопатите всъщност оценят взаимоотношенията си с хората по свой собствен начин. Очевидно връзката с психопат не е за всеки. Но някои хора, които имат по-силна воля, могат да прогледнат отвъд тези негативи и да видят и положителните му качества и да го приемат такъв, какъвто е.

Абстрахирайки се от изброените негативи и концентрирайки се върху чара, силната личност, амбициозност и други позитивни черти на психопата, ще имате голям шанс за една успешна връзка.

 

Редактор: Милена Минчева

Източник: inverse.com

Снимки: fanpop.com

Още по темата:

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноПсихологияИсторияТестовеЛайфстайлЗдравни съветиСпециалистиСнимкиНовиниСпортИнтервютаСоциални грижиЛеченияАлт. медицина