Начало Лайфстайл За свободното време Култура и изкуство Любители на изкуството: обиколка на галерия пленява парижаните нудисти

Любители на изкуството: обиколка на галерия пленява парижаните нудисти

Любители на изкуството: обиколка на галерия пленява парижаните нудисти - изображение

Асоциацията на нудистите в Париж обяви обиколка на Пале дьо Токио, която ще се проведе на 5-ти май. Ограничените пространства, с които разполага галерията, бяха светкавично запълнени. Горещата точка на съвременно изкуство във френската столица ще бъде домакин на специално матине за членовете на асоциацията.

Ръководена от член на екипа на галерията (който също ще бъде без дрехи), обиколката ще започне 9 и 30 сутринта, като ще бъдат представени творби на осем различни артисти, включително британеца Джордж Лонгли и френските сътрудници Кадер Атиа и Жан-Жак Лебел. Докато постоянният съдружник на Пале дьо Токио – Ана Уанда Гогюси – стои зад възхитителния слънчев плакат на събитието, самата галерия решава да не участва в неговата реклама:

"Това е събитие, което е предложено и водено от самите нудисти; те могат да ви кажат повече."

Лоран Луфт, президентът на асоциацията на нудистите коментира, че идеята е била на самата галерия. "Те се свързаха с мен през декември, точно когато бях започнала да мисля, че трябва да направим някакво културно събитие." От галерията обясняват, че искат да направят нещо ново, на което Лоран отговаря с интерес, но дали са запознати с нейната организация? Това притеснение се прокрадва в ума на Лоран Луфт, но отсреща отговорът е положителен. Тя коментира, че получената покана е била като подарък за нея, а последвалият от идеята ентусиазъм – неповторим.

Асоциацията публикува актуализирана информация относно събитието във вторник, в която подробно описва отговора, който първоначалното (публикувано на 7 март) известие във Фейсбук предизвиква. Данните съдържат разширена статистика за това колко хора са били заинтригувани от събитието и придружаващ коментар на организацията.

"1,979,641 от вас видяха нашето първоначално обявление, 156,070 кликнаха, за да прочетат повече и 21,867 души проявиха интерес към нудисткото посещение." 

Обиколка за нудисти в галерия в Париж
Според асоциацията хората, които проявяват най-голям интерес към събитието са на възраст между 18 и 34 години.

"Това потвърждава още веднъж, че голотата, нудизмът като състояние на ума и благосъстоянието (което предлага) са много по-широко разпространени, отколкото можем да си представим", гласи част от изявлението на асоциацията.

Луфт коментира, че нудистите, достигнали определена възраст, са обезкуражени от умиращия интерес към дейността. Но скорошните статистики и организирани от асоциацията събития показват, че са сгрешили. На миналогодишния турнир по боулинг за нудисти присъстват 137 души, което поставя световен рекорд.

"Бихме искали да заявим силно и ясно, че призивът е тук – в Париж. Все още има твърде малко места, на които човек може да остане гол."

Подобно събитие, проведено в галерия, може да е ново за Франция, но не и за света. Моника Тан – бивш културен заместник-редактор в "Guardian Australia" съобщава за нудистко посещение на ретроспективната изложба на Джеймс Тюрел през 2015 г. в Националната галерия в Канбера. Преживяването й избистря отговора на въпроса защо нещо подобно може да е приятно: "Почувствах се сякаш плувам гола в празно пространство." Друг посетител описва събитието като "плуване в басейн от светлина" и довършва с думите, че носенето на дрехи в случая би поругало цялостното изживяване.

До каква степен голотата ще повлияе на преживяването на посетителите е въпрос, който предстои да се изясни. Ако и вие сте от тези, които искат да разберат, ще ви се наложи да се присъедините към дългия списък с чакащи, който в момента достига няколко хиляди души.

По статията работи: Наталия Тотева

Източник: theguardian.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлАнкетиЛюбопитноСнимкиИстория