Начало Лайфстайл За свободното време Непозната земя Каним ви в света на румънските "вещици"

Каним ви в света на румънските "вещици"

Каним ви в света на румънските "вещици" - изображение

Отвари, магии и метли: Магьосничеството често се среща в холивудските филми и партитата за Хелоуин – и не особено като форма на алтернативна медицинска помощ. И все пак в Румъния вярата в магията не се разглежда като "фокус-мокус". Мнозина предпочитат да поверят проблемите на свръхестественото, отколкото да се изправят пред стигмата да посещават психолог. Звучи познато, нали? В България все още ситуацията е сходна.

Миналата година словашката фотографка Лусия Секеркова пътува до Румъния, за да се срещне с Мария Кампина, самопровъзгласилата се кралица на врачките, които са наричани на местно ниво "вещици".

Обикновено от ромски произход тези жени се смятат за способни да прочитат бъдещето на човека върху дланта му, в пшеницата или в звездите.

Лусия се сприятелява с Мария и прекарва известно време, документирайки вещиците, къщите им и търговията им - една професия предавана от поколение на поколение още от древни времена.

Къщите на вещиците демонстрират богатство, независимо дали това означава златни столове или телевизори с плосък екран.

Това е къщата на вещица на име Амалия, която по това време обучава племенницата си в изкуството на магьосничеството.

"В ромските общности обикновено мъжете издържат семействата си, дали по честен път или не съвсем това е различен въпрос. Гадаенето на съдбата е древна търговия - единствената, която ромските жени могат да практикуват. Това е и единственият начин ромските жени да получават уважение и успех в своите общности ", казва Лусия.

"За да получа правото да заснема Мария Кампина и нейните познати, аз трябваше да й обещая, че вестникът, за който работя, ще публикува пълна история за нея, както и да й даде първата страница."

Лусия продължава: "По този начин не трябваше да плащам пари за фотосесията. Снимката на Мария беше на първа страница на МСП, седмичен словашки вестник."

Вещиците понякога палят свещи, за да "отворят вътрешното си око", преди да изричат заклинание или да погледнат в бъдещето.

Отварите са огромна част от културата на вещиците.

Ромските момичета ходят на училище до 18-годишна възраст, но също така се научават да гадаят от майките, лелите и бабите си.

Всяко момиче трябва да реши за себе си дали тази търговия е морално правилна или не, защото практикуването й често изисква да се възползваш от наивността на клиентите си.

Много от тези ромски жени претендират за титли като "кралицата на съдбата". Мнозина твърдят, че са продължение на дълга традиция от гадателки.

Мнозина твърдят, че са прочели бъдещето на бившия комунистически диктатор. Те смесват късчетата информация, която клиентът дава с общи приказки. Някои са по-умели от други в разказването на история.

Вестниците са пълни с реклами на жени, обещаващи да помогнат с всевъзможни проблеми, обещавайки, че вашето бъдеще вече няма да бъде тайна за вас.

"Току-що видях адресите и телефонните им номера в интернет и във вестниците, но беше доста трудно да ги убедя да се снимат."

"Някои от тях поискаха пари, други не го направиха, но повечето бяха готови да се пазарят." Цените варираха някъде между 20 и 50 евро на сесия."

Мнозинството румънци са православни християни, но суеверията и вярванията са широко разпространени.

Въпреки че Библията осъжда гаданията и други подобни изкуства, в Румъния гадаенето на съдби е често срещана професия.

Често за гадаенето се използват кристални топки.

Лусия обяснява още: "Тези жени са успели да постигнат нещо невероятно ... Те са изградили модерен бизнес, използвайки древни ритуали, идващи от етническия им произход, а техните обичаи са точно същите, както преди столетия.Това, което се променя, е възприятието на хората за тях. "

Защо хората все още предпочитат да отидат на гадателка, отколкото на психолог? Споделете вашето мнение с нас в коментарите по-долу!

Източник: onedio.co

Снимки: onedio.co

По статията работи: Елиза Трайкова

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАлт. медицинаСнимкиЛайфстайлНовиниСоциални грижиИстория