Защо краставиците са горчиви и как да го предотвратим

На всеки човек му се е случвало да попадне на горчива краставица, докато се наслаждава на свежа салата през летните горещини. На какво обаче се дължи горчивината на любимия на много хора зеленчук и по какъв начин може да се предотврати неприятният вкус?
На какво се дължи горчивината на краставиците?
Много краставици са изключително вкусни, докато други, понякога дори отглеждани в същата градина, са горчиви. Причината се крие в органичното съединение, наречено кукурбитацин. Всички сортове краставици съдържат кукурбитацин – най-вече в стъблата, листата и корените, където може да помогне за възпиране на различни вредители – но отглежданите в подходящи условия обикновено съдържат много малко от суровия химикал.
Кукурбитацинът мигрира в плодовете при неприятни условия на отглеждане. Много често горчивото съединение не се разпространява в цялата краставица, което обяснява защо края на стъблото е горчив, а останалата част с добри вкусови качества. Обелката на краставицата често съдържа повече от веществото, отколкото месестата част.
>>> Защо е полезно да ядем краставици
Как може да се предотврати горчивия вкус на краставиците?
Въпреки че няма как да се коригират вече горчивите краставици, може да се предприемат мерки за подобряване на условията на отглеждане, които са основната причина за високите нива на кукурбитацин в любимия на мнозина зеленчук.
Избор на правилен сорт
Някои видове краставици по-често имат горчив вкус от други. Разсадниците и производителите на зеленчуци избират сортове въз основа на количеството кукурбитацин в отделните части и стъблото на краставиците. Растенията с по-ниски нива на съединението е по-малко вероятно да станат горчиви при неблагоприятни условия на отглеждане.
Осигуряване на достатъчно вода
По-вероятно е краставиците да станат горчиви при сухи условия. Кукурбитацинът се натрупва в растението по време на растежа, като с течение на времето съединението си проправя път и към плода. Когато естествените валежи са оскъдни, е необходимо растенията в градината да се поливат поне няколко пъти в седмицата (сутрин или късно следобед).
Добавяне на мулч
За да се запази влагата и умерената температура на почвата, се препоръчва добавянето на мулч – слой с дебелина 5 сантиметра от нарязана дървесна кора, слама или окосена трева. Стресовите условия, вариращи от жега и суша до студ, могат да допринесат значително за горчивия вкус на краставиците. Мулчът се бори със сушата, създавайки бариера за ограничаване на загубата на влага в почвата. Осигурената изолация също намалява температурните колебания в зоната на корените на растението, което помага за предотвратяване на горчивия вкус.
Обогатяване на почвата
Друг фактор за горчивите краставици е бедната на хранителни вещества почва. При наличието на подобни неблагоприятни условия за отглеждане на краставици се препоръчва добавянето на компост, когато се подготвят леглата, и подхранване на растенията през целия вегетационен период.
Премахване на плевелите
Краставиците не обичат конкуренцията за вода и хранителни вещества, поради което е препоръчително растенията да се засаждат на разстояние 20-30 сантиметра, както и да се поддържа лехата чиста от плевели. С достатъчно място за растеж и налични хранителни вещества, добре разположените краставици имат отличен вкус.
Как може да се премахне горчивината на краставиците?
Ако краставиците са горчиви, не е необходимо автоматично да се посяга към кофата с компост. Тъй като кукурбитацинът се концентрира в края на стъблото и точно под обелката, се препоръчва да се премахнат тези части от краставицата. Ако все още е горчива, може да се остави само средната част на зеленчука.
Още при първата горчива краставица трябва да се предприемат действията описани по-горе, за да може останалата реколта да запази вкусовите си качества.
- Why Some Cucumbers Are Bitter—and What You Can Do About It: https://www.marthastewart.com/8231545/why-are-cucumbers-bitter
- Why Are My Cucumbers Bitter? Plus, 5 Growing Tips for Avoiding the Flavor: https://www.bhg.com/why-is-cucumber-bitter-7370446
- Why Are Cucumbers Bitter?: https://www.thespruce.com/why-are-cucumbers-bitter-1403369
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ВИКТОРИЯ БЮТИ ПИЛИНГ МАСКА ЗА ЛИЦЕ С КРАСТАВИЦА 7 мл. * 2
КОКОСОЛИС НАТУРАЛНО ОЗАРЯВАЩО И ХИДРАТИРАЩО СУХО МАСЛО С БЛЕСТЯЩИ ЧАСТИЦИ 110 мл
АЛАЙВ МУЛТИВИТАМИНИ ЗА МЪЖЕ таблетки * 30 NATURE'S WAY
БИОФРЕШ CUCUMBER ОВЛАЖНЯВАЩ КРЕМ ДНЕВНА ГРИЖА 50 мл
БИЛКА АКВА НЕЙЧЪР МИЦЕЛАРНА ВОДА С КРАСТАВИЦА 400 мл
БИОВЕН БАРСЕЛОНА ШИЙТ МАСКА ЗА ЛИЦЕ С ЯБЪЛКОВИ СТВОЛОВИ КЛЕТКИ, КРАСТАВИЦА И ХИАЛУРОНОВА КИСЕЛИНА * 1
Нов ПРОМОСТАТИЯТА е свързана към
- Аз и моето семейство
- За дома и градината
- Салата от пресни краставици със сварени яйца, кашкавал и майонеза
- Краставица
- Как да си отгледаме краставици на балкона?
- Как да увеличим добива на краставици по естествен път
- Салата от репички с царевица и краставици
- Салата от краставици и домати със сирене и мента
- Рулца от пресни краставици със сирене, копър и маслини
- Едноседмична диета с краставици и пълнозърнест хляб
- Използвайте краставица срещу ухапвания от дървеници
- Рецепти за салати от маруля
Коментари към Защо краставиците са горчиви и как да го предотвратим