Начало Лайфстайл Красота и стил Козметика Какво се случва с тялото ви 10 часа, след като си лакирате ноктите?

Какво се случва с тялото ви 10 часа, след като си лакирате ноктите?

Какво се случва с тялото ви 10 часа, след като си лакирате ноктите? - изображение

Може би ви е известно, че не трябва да използвате лак за нокти прекалено често, тъй като нотките ви ще станат сухи и ще пожълтеят. Оказва се, че този вид козметика може да причини и много по-сериозни вреди на вашето здраве.

Въпреки че не искаме от вас да забравите завинаги за лака, смятаме, че трябва да разполагате с повече информация за отрицателните въздействия на съставките в този разпространен козметичен продукт и ефектите, които оказват те върху вашето тяло.

Какви са основните опасности за вашето здраве?

Етикет на лак за нокти

Причината, поради която не ви съветваме да си лакирате нотките прекалено често, е всеизвестният факт, че лакът е много токсичен. Той съдържа следните съставки:

Толуен – разтворител, който придава лъскавия завършек на маникюра и запазва използвания пигмент. Толуенът може да окаже въздействие върху централната нервна система и да причини репродуктивни проблеми. Други възможни странични реакции са главоболие, слабост, припадъци и гадене.

Формалдехид – безцветно газообразно вещество, което увеличава трайността на лака. Ако страдате от алергии, контактът с формалдехид може да причини дерматити и химични изгаряния. При по-тежки случаи, може да предизвика нарушения на сърдечния ритъм, конвулсии и дори рак.

Дибутилфталат – използва се като ароматизатор. Присъствието на този опасен компонент може да причини нарушения в работата на ендокринната система, гинекологични заболявания и респираторни проблеми.

Учени извършили изследване, в което взели участие 24 жени. Шест часа след лакирането на ноктите им при повечето от тях се повишило нивото на дифенил фосфата – вещество, производно на трифенил фосфата, което се образува при работата на метаболизма. Десет часа след началото на експеримента, нивата на дифенил фосфат в телата на всички жени се покачили 7 пъти над нормата. Тези резултати са наистина обезпокояващи.

Как да изберете лак за нокти, който не е опасен за здравето?

Върху някои от шишенцата с лак можете да откриете специална маркировка:

5-free означава, че продуктът не съдържа формалдехид, негови производни, толуен, дибутилфталат или камфор.

3-free означава, че лакът не съдържа 3 от опасните вещества: формалдехид, дибутилфталат и толуен.

Преди да си купите лак за нокти, обърнете внимание на съставките му и запомнете, че здравето ви е във вашите ръце!

източник: brightside.me

заглавна снимка: wikipedia.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЗдравни съветиТестовеЛайфстайлСнимкиВидеоИсторияБотаникаНормативни актовеНовиниПроизводители