Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Какви са историческите доказателства, че Исус Христос е съществувал

Какви са историческите доказателства, че Исус Христос е съществувал

Какви са историческите доказателства, че Исус Христос е съществувал - изображение

Днес някои хора твърдят, че Христос е по-скоро измислена, отколкото наистина съществувала личност, но доказателствата за неговото съществуване преди 2 000 години са много.

Как можем да бъдем толкова сигурни, че Исус Христос е живял и наистина е крачил по тази земя?

Историческите доказателства за живота на Исус от Назарет са отдавнашни и широко разпространени. За няколкото десетилетия от неговото съществуване (той е разпнат на кръста на 33 години), Христос е споменат от еврейски и римски историци, както и в десетки християнски творби. Неговата фигура и името му присъстват дори в Корана, с тази разлика, че мюсюлманите не го признават за Бог, а само за пророк. За сравнение, крал Артур например живее около 500 г., но основният исторически извор за събитията от това време не споменава Артур – името му се появява за първи път около 300-400 години по-късно. За разлика от случая с крал Артур, доказателствата за Исус не са ограничени само до местния фолклор.

Какво ни казват християнските писания?

Тези исторически сведения са много ценни за нас, тъй като са едновременно ранни и подробни. Първата християнска творба, която говори за Христос, са посланията на Св. Павел и учените са единодушни, че най-ранните от тях са написани най-много 25 години след смъртта на Спасителя. Подробните биографични сведения за Исус в Новия завет са създадени около 15 години по-късно. Те се появяват преди всички свидетели на живота и чудесата на Христос да умрат и предлагат описания, които съответстват с културата и географията на територията на Палестина през I в. Също така е трудно да си представим защо християнските автори биха измислили подобна завършена фигура на еврейски спасител в точно този отрязък от време и място – под егидата на Римската империя – когато на юдаизма се гледа с недобро око. 

Какво казват нехристиянските автори за Исус?

Доколкото ни е известно, първият автор, извън основателите на Църквата, който споменава Христос, е еврейският историк Йосиф Флавий. Около 93 г., той написва история на юдаизма и споменава два пъти Христос. Но едното сведение е противоречиво, защото се смята, че е изопачено от християнски текстове (което вероятно превръща негативния източник на Йосиф в по-положителен), но другото не е подозрително – споменава се Яков, братът на „Исус, т. нар. Христос”.

Около 20 години след Йосиф, римските политици и историци Плиний и Тацит, които заемат едни от най-високите административни постове в държавата около началото на II в, също пишат за Христос. От Тацит научаваме, че Исус е екзекутиран, когато Пилат Понтийски е римски префект в Юдея (26-36), а Тиберий – император (14-37). Тези сведения са в пълен синхрон с времевата рамка на Евангелието. Плиний допринася към информацията за Исус със сведението, че на мястото, където той е губернатор в северна Турция, хората почитат Христос като бог. Нито един от двамата римски автори не харесва християните – Плиний пише за „глупавата им упоритост”, а Тацит нарича религията им унищожително суеверие.

Древните автори обсъждат ли съществуването на Исус?

Поразително, в древния свят не е имало нито един дебат на тема дали Исус от Назарет е реална историческа фигура. В ранната литература на еврейските равини Исус е обявен за незаконно дете на Мария и чародеец. Сред езичниците сатирикът Лусиан и философът Целз заклеймяват Исус като мошеник, но нито един човек в древния свят не е подлагал на въпрос съществуването му.

Защо въпросът за живота на Исус е противоречив днес?

В наскоро излязла книга на френския философ Мишел Онфре Исус е представен почти като хипотеза, а съществуването му по-скоро като идея, отколкото като реален исторически факт. Преди около 10 години в САЩ стартира „Проектът Исус”; един от основните спорни въпроси на инициативата е дали наистина Христос е съществувал. Някои автори твърдят, че и Исус, и Назарет са измислени от християните. Струва си да отбележим, че двама утвърдени историци оборват тези свръхскептични доводи: Морис Кейси (от Нотингамския университет) и Барт Ерман (Университета на Северна Каролина). Те определят критиките на хората, наричащи Исус „мит”, като псевдонаучни.

Съществуват ли научни доказателства за Исус?

Част от съмненията около съществуването на Исус може би произхождат от някои странни археологически находки, които имат историческа връзка с него. Наскоро се появиха твърденията, че Исус е правнук на Клеопатра, в допълнение към монети, които уж представят Исус с трънния венец. В някои научни кръгове все още се обсъжда Плащеницата от Торино, с която уж е бил погребан Христос. Папа Бенедикт XVI твърди, че тя е нещо, което никой човешки майстор не може да сътвори, и икона на Свещената събота. Но, ако съберем всички „парченца от светия кръст”, пръснати по света, вероятно ще успеем да построим не един, а 100 кръста.

Трудно може да намерим историци, които възприемат плащеницата като сериозно археологическо доказателство. Най-твърдите сведения, потвърждаващи съществуването на Исус, са създадени от християнски, еврейски и римски писатели и историци, някои от които съвременници на случващото се.

И така, би трябвало в края на тази статия да сте се убедили, че Исус наистина е съществувал и живял. По-интересният въпрос тук, който преминава границите на историята и обективните факти, е дали Христос е умрял и възкръснал... Но тук вече навлизаме в сферата на религиозното...

по статията работи: Величка Мартинова

източник: theguardian.co

снимка: dengeek.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимки