Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно Известни символи, които първоначално означават нещо съвсем различно - част 1

Известни символи, които първоначално означават нещо съвсем различно - част 1

Известни символи, които първоначално означават нещо съвсем различно - част 1 - изображение

Символите имат своята сила и смисъл, но точно като остатъкът от пица в хладилника, това, което започва като нещо красиво, лесно може да се превърне в нещо ужасяващо. Някои символи, които познаваме цял живот, имат много, много различно значение, погребано дълбоко в миналото. Ето защо сега ще копаем дълбоко в кошчетата за боклук на историята, за да ви покажем най-натрапчивите, най-странните и най-грубите трансформации, които можем да изровим.

Рога

Те са известни като дяволски рога, закачени рога или знака на рокендрола. Независимо как ги познавате, символът се възприема като нещо грубо, ако не демонично.

Той обаче не започва съществуването си по този начин. Първоначално това е знак за отбягване на злото. Как се превръща в знакът, който всички познаваме и обичаме? Е, Рони Джеймс Дио - певецът - го прави част от своите представления, а хората го възприемат като нещо зло и демонично, просто защото Дио прилича на човек, който би призовал Сатаната, за да му помогне да достигне високите тонове.

Всъщност, той го заимства от баба си, която го учи, че това е знак, който отблъсква злото око – поглед, който носи лош късмет (урочасване). Така че всеки път, когато правите този символ, вие практикувате малко магия. Поздравления, всички сме малко вещици и магьосници.

Пентаграм

Ако сте като нас, вероятно първият път, когато сте видели пентаграма, е било в някой филм на ужасите, опръскан с кръв на жертва на убийство или дори изписан върху жертвата на убийство. При всички случаи е опръскан с кръв, защото е символ на злото, нали?

Е, това не е точно така. Макар че определено не е християнски символ, той е положителен символ, използван от вещиците, за да представлява висшата форма на духовността, триумфираща над света. Още по-назад той се разглежда като нещо положително, но този път от християните. Има дори препратки към пентаграма, като възпиращ Дявола в известната пиеса Фауст. Представете си как щитът по някакъв начин се превръща в меч - това е промяната, която пентаграмата е претърпяла през годините.

Твърди се, че това има известна валидност за обърнатата надолу пентаграма, която е зла, защото представлява превес на физическия свят над духовния. Това обаче е същото ниво на зло, като "предпочитам да ям чийзбургер, отколкото да ходя на църква".

Розов триъгълник

Ако сте чували за розовия триъгълник единствено от едноименната песен на магьосника от Оз, тогава трябва да научите още една странна история. Розовият триъгълник се използва в цяла Америка като символ на гей гордост (т.нар. гей прайд) - това е знак, който казва: "Хей, вижте, аз съм гей, не е ли страхотно". Можете да го срещнете като графити върху сгради и върху дрехи в знак на съпричастност.

Поставянето му върху дрехи започва по много, много негативен начин. Това ни връща обратно в Холокоста, когато хората са арестувани за куп различни неща. Скорошните жертви са маркирани с различни триъгълници, според техните "престъпления". Всички знаем жълтите триъгълници, използвани за еврейските затворници, но има и куп други, включително за комунистите, за обикновените престъпници и за хомосексуалистите. Познай какъв цвят е техният триъгълник? Розов.

Да, символът на ужаса от Холокоста по-късно се възвръща в символ на надежда и гордост за гей общността.

Обърнатият кръст

Може би знаете какво означава обърнатият кръст, в зависимост от това колко точно сте хардкор. Обикновено той се носи от хардкор феновете, които го използват като символ на изключително нехристянска нагласа. Кръстът е доста християнски символ, нали? Така че, когато го обърнете с главата надолу, вие демонстрирате неуважение - нещо като "Вижте ме, аз не съм християнин!"

Е, съжаляваме, че разрушавам богохулното ви удоволствие - това е точно обратното на значението, което на пръв поглед носи кръста с главата надолу. Дълго време той символизира разпъването на св. Петър, един от Исусовите ученици и първият папа. Самият Петър настоява да бъде разпнат с главата надолу, защото чувства, че не е достатъчно добър, за да бъде разпънат по същия начин като Исус. Ето как символът по някакъв начин преминава от знак на покаяние към Бога към отричане на цялата религия.

Свастиката

Свастиката е най-близкото до истинския символ на дявола. Това е нещо, което хората, които се застъпват за масов геноцид, носят, за да демонстрират, че въпреки че са загубили огромна война преди години, тяхната идеология не е изчезнала. А, о, да, хората, които са убили над единадесет милиона души преди по-малко от осемдесет години? Това е и техният символ. В основата си е той е омърсен от злото.

Но той води началото си от нещо положително. Да, точно така. Преди Адолф Хитлер да реши да я заимства, свастиката е знак за благополучие и щастие. Тя е използвана за първи път преди хиляди, хиляди години, в много различни религии, и дори в религиозните храмове. Тогава идва ред на нацистите. Нацистите буквално унищожават всичко, което докосват - животи, религиозни символи, смешни малки мустаци, всичко. Хитлер проектира нацисткия флаг на базата на свастиката и я разрушава завинаги.

Източник: grunge.com

Снимки: grunge.com, intelligonews.it

По статията работи: Елиза Трайкова

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Категория