Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Земята вече има чисто нов континент, наречен Зеландия

Земята вече има чисто нов континент, наречен Зеландия

Земята вече има чисто нов континент, наречен Зеландия - изображение

Децата често смятат, че континентите са 7 на брой: Африка, Азия, Антарктида, Австралия, Европа, Северна Америка и Южна Америка.

Геолозите, които изследват скалите /и обикновено игнорират хората/ смятат Европа и Азия за един огромен суперконтинент – Евразия, което означава, че от геологическа гледна точка континентите са 6.

Но според едно ново проучване на земната кора съществува седми геологически континент, наречен Зеландия и се е криел под носа ни хилядолетия наред.

11-те учени, които стоят зад проучването, казват, че Нова Зеландия и Нова Каледония не са островни вериги. Според тях те са част от една цяла континентална плоча, която е различна от Австралия.

"Това проучване не е внезапно, а постепенно генериране на информация. Преди 10 години ние не разполагахме с натрупаните данни или увереност в интерпретирането, за да напишем този труд," пишат авторите на проучването.

Десетима от учените работят за институции, намиращи се на новия континент; един е от австралийски университет. Но останалите геолози по света приемат с почти пълна увереност заключенията за новия континент, казва Брюс Люендик, геофизик от Калифорнийския университет в Санта Барбара, който не участва в изследването.

Концепцията за Зеландия не е нова. Всъщност Люендик въвежда термина през 1995 г.

Но Люендик казва, че никога не е смятал, че Зеландия ще се превърне в нов континент. Названието било използвано като събирателно за Нова Зеландия, Нова Каледония и редица потопени парчета земя и земна кора, които са се отчупили от района на суперконтинента Гондвана, съществувал преди 200 милиона години.

Учените, провели новото изследване, развили идеята на Люендик: те проучили трупаната десетилетия наред информация за нови доказателства и я разгледали от гледна точка на 4 критерия, които геолозите използват, за да определят скална плоча като нов континент:

  1. Земя, която се издига сравнително високо над морското равнище;
  2. Разнообразие от 3 вида скали: вулканични, метаморфни и седиментни.
  3. По-дебел, но с по-малка плътност от обкръжаващото го океанско дъно, участък от земната кора.
  4. Добре дефинирани граници около една достатъчно голяма площ, за да се смята за континент, а не микроконтинент или континентален фрагмент.

Геолозите са открили, че Нова Зеландия и Нова Каледония отговарят на първия, втория и третия критерий. Все пак те са огромни острови, които се подават над морското ниво, геологически разнообразни са и са изградени от по-дебела кора с по-малка плътност.

Това накарало Люендик да измисли наименованието Зеландия и да определи региона като "континентален", тъй като се смята за сбор от микроконтиненти или малки части от бивши континенти.

Авторите казват, че последният критерий в списъка – въпросът дали е достатъчно голям и единен, за да е отделен – е пропуснат от  учените, но не по тяхна вина. Все пак на пръв поглед Зеландия изглежда раздробена.

Въпреки това новото проучване използвало скорошни и много подробни сателитни снимки и гравитационни карти на древното океанско дъно, за да покажат, че Зеландия наистина е част от един отделен регион. Данните също така предполагат, че Зеландия е по-голяма отколкото територията на Индия – по-голяма от Мадагаскар, Нова Гвинея, Гренландия или други парчета земна кора.

"Ако профилът на твърдата повърхност на Земята бе картографиран по същия начин както Марс и Венера, ние смятаме, че Зеландия щеше много по-рано да бъде проучена и определена като един от земните континенти."

Е, честит ви нов континент!

източник: businessinsider.com

по статията работи: Величка Мартинова

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайл