Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Защо сибирските хъскита имат брилянтно сини очи

Защо сибирските хъскита имат брилянтно сини очи

Защо сибирските хъскита имат брилянтно сини очи - изображение

Учени откриват генетичната мутация, довела до необичайния цвят на очите при хъскитата.

 

Елегантни и експресивни, хъскитата имат едни от най-незабравимите животински личица в целия свят. Учените са наясно, че цветът на очите им е пряко обвързан с козината на животните, но и в други континенти се срещат кучета с подобна окраска, които не притежават пронизващи сини очи. Затова изследователите започват да обръщат погледа си в търсене на други фактори, свързани със специфичния ген при хъскитата.

Тествани за над 6 000 кучета, всяко от които с изследван и верифициран генетичен код, доказващ, че животното е от чиста порода и няма вероятност за мутации или вродени здравословни проблеми. Изводите показват, че генетичните промени или мутациите в близост до ген, известен като ALX4 и намиращ се в кучешката хромозома 18, са тясно свързани със сините очи при тези сибирски кучета.
Реализирането на дадени гени е изцяло зависещо от причинно-следствени връзки. Една промяна винаги причинява още много изменения напред, също както доминото.

Пътищата към сините очи

"Няма подобно нещо като син пигмент. Всичко зависи от начина, по който светлината навлиза и излиза от окото. Това кара окото да изглежда синьо по същия начин, както и небето ни се вижда такова" – обяснява Иризари.

око

Сините очи се срещат при няколко кучешки породи като староанглийските овчарки, колита и някои коргита. Според генетика Кристофър Иризари, който работи върху проучването, мутацията на гена ALX4 е причинена от ниската производственост на пигмент в очите.

Кучешкият ген се превръща в благодатна мина за науката и хората 

Едно от най-впечатляващите неща на това изследване е огромният набор от данни, с който учените разполагат. Мащабът на проучването е достигнат благодарение на инициативността на собствениците. Те закупуват тестови комплекти, желаейки да участват в онлайн проучването, където могат да споделят също така и снимки на своите кучета. "По този начин и гражданите имат активно участие в изследването" – казва Иризари. – "А това е голяма стъпка не само за науката, но и за активната гражданска позиция".

хъски

 

Редактор: Милена Минчева

Източник: nationalgeographic.com

Снимки: unsplash.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиХранене при...Здравни съветиПсихологияНовиниЛюбопитноСпециалистиСпортИсторияАптекиПроизводителиНормативни актовеОрганизацииФизиологияБотаникаЛеченияАлт. медицинаИзследванияКлинични пътекиЗаведения