Начало Лайфстайл За свободното време Живот и Ум Защо се чувстваме неудобно, когато се возим в асансьор

Защо се чувстваме неудобно, когато се возим в асансьор

Защо се чувстваме неудобно, когато се возим в асансьор - изображение

Всички сме запознати с усещането: в очакване на социалното неудобство. Чувството на леко или силно напрежение в момента щом вратите на асансьора се затворят пред вас – независимо дали сте в хотел, магазин, офис или висок блок. Оглеждането настрани, за да разберете кои са спътниците ви – случайни минувачи, може би колеги? Ако някой от тях е шефът, към когото не таите най-топли чувства, вероятно ще трябва да се ангажирате с разговор, независимо от предпочитанията си. Ако ли не, ще забиете поглед в обувките си, докато асансьорният момент отмине. Този кратък период от време, в който сте затворени в интимно пространство (най-често) с непознати за вас хора, е смущаващ. Но защо?

Разбира се, ако сте от по-големите смелчаци, може и да нарушите мълчанието с някоя шега. "Но какво ще правя, ако асансьорът спре и светлините просто изгаснат?" – това се прокрадва в умовете на тези от нас, които не са толкова храбри.

Снимка в асансьор

Заглавие: Вижте с кого заседнах в асансьора!

В много отношения, асансьорът е просто средство за публичен транспорт, което ви отвежда до желаната дестинация, също както метрото или тролей номер 9. Но има една съществена разлика: липсва шофьор. "Вие се намирате в движеща се машина, над която нямате никакъв контрол", коментира д-р Лий Грей от университета в Северна Каролина, познат с работата си върху психология на асансьорите.

Тук се появява и клаустрофобията: страхът, че не можете да се измъкнете от тясното пространство, висящи във въздуха, зависещи от каприза на една машина.

"Не можете да видите асансьорния двигател, не знаете как работи". На първично ниво това неудобство се свежда до страха от предаване на контрола: както на личното пространство, така и на свободата на движение. Според д-р Лий нашите страхове, свързани с асансьорите, са напълно ирационални. "Всъщност, това е една от най-сигурните форми на транспорт: замислете се за хилядите километри, които изминавате годишно и минималния брой инциденти, свързан с асансьорите."

Редактор: Наталия Тотева

Източник: independent.co.uk

Снимки: pexels.com, twitter.com

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиНовиниСнимки