Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Защо някои хора имат 4 или повече зърна?

Защо някои хора имат 4 или повече зърна?

Защо някои хора имат 4 или повече зърна? - изображение

Някои хора се раждат с нещо в излишък: изключителен външен вид, невероятен талант или, както в случая със звездата от новия филм "Дюнкърк" Хари Стайлс, допълнителна двойка зърна на гърдите.

Излишни зърнаНо ако се вгледаме по-внимателно в този феномен, наличието на допълнителни зърна е нещо повече от очарователен родилен белег. Те определено са зърна. А в някои случаи всъщност са частични останки от втори чифт гърди.

Всички видове допълнителни зърна – те всъщност биват 8 типа – са представени за първи път в журнала Duodecim през 1915 г. от финландския лекар И. Каява, чиято класификация е еталон от публикуването й досега. Категориите обхващат различни комбинации от зърна, гръдна тъкан, мазнини и ареоли: Стайлс попада в категория номер 6 – зърно без ареола или гръдна тъкан, което е известно като "полителия".

Но съществуват още доста други видове, някои от които са останки от частично оформени гърди. Ако попадате в категория номер 1 – едно допълнително зърно с ареола и гръдна тъкан под него, вие имате полимастия. Състоянието се определя като "често срещан малък родилен дефект" и възниква по време на развитието на плода в утробата. Предполага се, че само в САЩ всяка година се раждат около 200 000 човека с излишни зърна.

През първите дни в утробата ембрионът представлява торбичка с различни видове тъкан, включително и слой, познат като ектодерма, който по-късно се превръща в кожа и гърди. Около четвъртата седмица, двойка ленти в този слой започват да се удебеляват около "коремчето" на ембриона, формирайки гръдни образования или млчените жлези, подутинки от тъкан, която може да се превърне в гърди. Обикновено с развитието на плода, всички тези подутинки изчезват, освен двойката на обичайното си място – четвъртото интеркостално пространство на предния гръден кош.

Индиец със 7 зърна

Но понякога подутинките не изчезват напълно и нарастващият фетус се сдобива със "суровия материал", необходим за порастването на допълнителни гърди. Най-често хората имат едно или две излишни зърна (развитието им невинаги е симетрично), но понякога е налична цялата млечна линия, като в случая на индиеца със 7 зърна.

Наличието на допълнителни зърна рядко води до някакви усложнения и обикновено хирургичната намеса не е необходима, освен ако те не причинява психически дискомфорт ма притежателя си. Разбираемо е защо хората ги приемат като нещо странно – обикновено допълнителните зърна се срещат само при други бозайници като кучетата и котките; в редки случаи излишните зърна могат да пораснат извън млечната линия, например на ходилото.

Но както виждате, да имате допълнителни зърна не е нещо необичайно и не ви прави чудовище или мутант. Освен Хари Сатйлс, други звезди с излишни зърна са актьорите Марк Уолбърг, Тилда Суинтън и Матю Пери. Повечето от тях ги показват гордо и се самоиронизират. Както казва Мечо Пух, "Колкото повече, толкова повече".

източник: inverse.com

по статията работи: Величка Мартинова

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноАлт. медицинаЛайфстайлСнимкиХранене при...ПатологияЗдравни съветиИзследванияНовиниЛеченияСпециалистиКлинични пътекиПроизводители