Начало Лайфстайл Интимно Езикът на тялото Защо мъжете имат сутрешна ерекция?

Защо мъжете имат сутрешна ерекция?

Защо мъжете имат сутрешна ерекция? - изображение

За някои смущаваща, за други свързана с дискомфорт, за трети, особено ако се пробуждат в нечии прегръдки, обменяйки епителни клетки с нечие друго, подканящо за ласки тяло - повод за задоволство и знак за незабавни действия – сутрешната ерекция е явление, което се наблюдава ежедневно приблизително при половината човечество, и въпреки това се възприема като феномен, тъй като причините за него все още остават недокрай изяснени.

Може би не на всички е известно, че сутрешната ерекция всъщност е нощна (nocturnal penile tumescence или NPT, на български НЕ) и обикновено се проявява по няколко пъти, докато трае сънят. Тъй като обаче мъжете най-често се събуждат с еректирал полов член е възникнало и доста по-популярно наименованието сутрешна ерекция (на английски език morning glory или сутрешен триумф). Всички мъже, които не страдат от еректилна дисфункция, получават по няколко спонтанни ерекции на нощ, и то през целия си живот – още от утробата! Мъжете обаче не са сами в тази неосъзната и непровокирана чрез нарочно стимулиране възбуда на половия орган – жените също получават клиторни ерекции и изпълване на вагината с кръв по време на сън, както и много други бозайници, различни от хомо сапиенс.

Въпреки че от години се спрягат няколко различни теории, обясняващи NPT, точните причини до голяма степен остават загадка. Подобно на клиторните ерекции, NPT се асоциира с фазата от съня, при която се наблюдава REM (резки движения на очите с трепкане на клепачите) – т.нар. парадоксален сън. Предполага се, че по време на тази фаза от съня норадренергичните клетки (неврони, които освобождават невротрансмитера норадреналин, или норепинефрин), намиращи се в моста на главния мозък и по-конкретно в ядрото на мозъчния ствол locus coeruleus, се "изключват". Освен към съня, тези неврони имат отношение към усещането за болка, към мускулния тонус и вегетативните функции, както и към заучаването и запомнянето. Предполага се, че те са свързани и с инхибиторния (подтискащ) ефект на гладката мускулатура на пениса; ето защо когато тяхната активност е отслабена по време на парадоксалния сън, може да се отключи освобождаване на възбуждащи невротрансмитери, зависими от тестостерона. И вие ли си мислите същото? Точно така! Резултатът от този процес е въпросната спонтанна ерекция.

Ерекцията поначало е обвързана с освобождаването на невротрансмитера азотен оксид от клетките, изграждащи стените на кръвоносните съдове, от където преминава в гладката мускулатура, в резултат на което тя се релаксира (отпуска). Това причинява дилатация (разширяване) на кръвоносните съдове (артериоли и артерии), а оттам и увеличаване на кръвотока към пениса, което неминуемо води до ерекция. Смята се, че повишената активност на части от моста на главния мозък по време на REM сън отключва серия събития в определена последователност, които причиняват освобождаване на азотен оксид от нервните влакна. Процес, който се регулира от андрогените (група хормони,), какъвто е и тестостеронът.

След като вече разгледахме евентуалните отговори на въпроса "как", идва ред и на фундаменталния "защо?". Учените вярват, че тези "тренировки" по време на сън всъщност имат отношение към добрата кондиция на пениса или най-общо към сексуалното здраве. Ерекциите карат еректилната тъкан (corpora cavernosa) да се подува, в резултат на което тя се насища с кислород. Този процес на окисляване подържа нейната виталност и не позволява разрастването на съединителна тъкан на кавернозните тела, или иначе казано изпълнява ролята на превенция от развиването на кавернозна фиброза – сериозно състояние, което причинява еректилна дисфункция.

Друга интересна теория, която трябва да се спомене, е че чрез тези ерекции се предотвратява отделянето на урина. Съществуват два основни типа ерекция – психогенна и рефлекторна. Първата се отключва чрез стимулиращи мисли или картини, които се предават чрез нервни сингли и карат пениса да еректира. Във втория случай процесът е изцяло неволеви (несъзнателен и непредвидим), тъй като не се задейства чрез мисли за секс, а вероятно от изпълването на пикочния мехур. Нервите, контролиращи тези рефлекторни ерекции, са локализирани в сакралните нерви на гръбначния стълб, които се стимулират и от пълен пикочен мехур. Тъй като уринирането по време на ерекция е доста трудно и неприятно, според някои учени е съвсем логично NPT да възпрепятства инцидентите нощни изпускания (подмокряне на леглото). Според други обаче тази теория не е издържана, тъй като тялото разполага с още много други методи, които предпазват човек от изпускане. Тя се компрометира допълнително и от факта, че нощното напикаване засяга и жени, а не само мъже.

След всичко казано най-убедително звучи схващането, че чрез нощните (или ако предпочитате сутрешните) ерекции, подобно на психогенните ерекции, тялото поддържа доброто здраве на мъжката полова система. Като и в двата случая мъжът на зряла възраст, водещ активен полов живот, би могъл да "оползотвори" състоянието си, отървавайки се едновременно от напрежението, няколко милиона сперматозоида и похотливите си мисли, и вероятно би предпочел да го направи във вашата компания (или по-точно в тясно и интензивно сътрудничество с вас).

Още по темата:

4.6, 5 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЗдравни съветиЛеченияЛайфстайлСпортНовиниЗдравни проблемиАлт. медицинаФизиологияТестовеБотаникаСнимкиПсихологияСоциални грижиХранене при...АнкетиКлинични пътекиДиетиИсторияСпециалистиАнатомияИзследвания