Начало Лайфстайл За свободното време Живот и Ум Защо младите трябва да участват в доброволчески програми в чужбина

Защо младите трябва да участват в доброволчески програми в чужбина

Защо младите трябва да участват в доброволчески програми в чужбина - изображение

Ученическите и студентските ваканции са перфектното време, в което младите могат да вземат участие в някоя чуждестранна доброволческа програма. Ако сте млади, пълни с енергия и не се страхувате да си нацапате ръцете, то не губете времето си в безсмислени почивки. Юношеските години са най-доброто време, в което можете да разширите границите на тялото, духа и най-вече на ума си. Отдавайки своя труд в някое затънтено крайче на света, ще дарите доброта и ще помогнете на хора в нужда. А какво по-хубаво от това да оставите частица от себе си в полза на някого.

Една чудесна възможност да предизвикате себе си

Пътуването по доброволческа програма няма нищо общо с туристическото пътешествие. За да го направите, ще ви е нужно да имате достатъчно психическа сила. Много тийнейджъри не са напускали родната си страна на тази крехка възраст, но заминавайки някъде като доброволец, вие ще съумеете да излезете от зоната си на комфорт. Преодолявайки това предизвикателство, ще имате увереността да се справите с всичко, което животът ще ви поднася за в бъдеще.

Направете промяна

Избирайки доброволческа програма, се съобразете изцяло със собствените си интереси и страсти. Ако искате да направите промяна някъде по света, то трябва да работите с душа и сърце. А в случай, че изберете ангажираност, несъответстваща на вас самите, то всичките ви усилия ще бъдат безсмислени.

Независимо дали искате да помагате на сираци или диви животни, трябва да влагате 100% от себе си. Постигането на значителна промяна не е лека задача. Изискват се много отдаденост и отворен ум.

Обмен на култури

Решите ли да заминете като доброволец някъде, ще трябва със сигурност да се запознаете поне от част с езика, който се говори в държавата. Ще прекарате дълго време сред местните жители, затова би било хубаво, ако успеете да се впишете пълноценно в начина им на живот, да възприемете от културата им и най-вече да уважавате техните ценности и морал, независимо колко се различават от вашите.

Знанията, с които ще се сдобиете, ще ви бъдат много ценни, особено когато стане време да кандидатствате за някое вакантно място и работодателите разберат, че имате опит в интеракции с чужди култури и поназнайвате някой екзотичен език.

Много нови приятелства

Едно от най-хубавите неща на доброволчеството в чужбина е, че се запознавате с хора, близки до вашето мислене, които идват от различни страни на света. Това е шансът ви да разширите кръга си от приятелства и да добавите малко колорит и разнообразие сред познанствата си.

Ще преобърнете светогледа си

Опитът, който ще натрупате, ще промени възгледите ви за света изцяло. Вероятно ще станете много по-смирени, по-отдадени и по-благодарни. Ще започнете да цените повече любовта и споделянето й с хората.

Ще откриете себе си

Откриването на нови хоризонти пред вас със сигурност ще ви помогне да намерите нещото, с което ще се чувствате най-добре. Ще развиете нови умения, ще попаднете на нови дейности, за които не сте се замисляли в миналото, а може дори да разкриете някой скрит талант. Намерите ли истинското си аз, ще можете по-лесно и по-навреме да се ориентирате какво искате да правите с живота си.

Да бъдете доброволец ще ви донесе и много позитиви в автобиографията, с която ще кандидатствате на работа след време. Но най-важното е, че ще ви помогне да се развиете личностно и ментално по начин, който няма равен на себе си.

Редактор: Милена Минчева

Източник: goodnet.org

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЛайфстайлСоциални грижи