Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Защо кокошките могат да бягат с отрязана глава

Защо кокошките могат да бягат с отрязана глава

Защо кокошките могат да бягат с отрязана глава - изображение

„Щом кокошките бягат с отрязана глава, това означава ли, че мозъкът им се намира в задните части?“ Гаел, 4г.

Със сигурност мозъкът на пилетата не се намира в задницата им. Но също като хората, те имат специални влакна, наречени нерви, които предават сигнали към цялото им тяло като ток. Именно тези нерви са причината, поради която пилетата могат да продължат да се движат, дори и с отрязана глава.

Нервите са изключително важна част от животинския организъм. Те подбуждат мускулите към движение и подпомагат всички сетива. При допир, малко количество електрически ток се движи по сензорния нерв към мозъка, за да му каже какво се е случило. Цялото действие напомня превключването на светлината, позволявайки на електричеството да се движи по кабела, за да стигне до крушката.

Когато сигналът стигне до мозъка, той го възприема по определен начин и връща друг сигнал, нужен на тялото, за да предприеме действие и да подтикне конкретен мускул към движение. Понякога първоначалният сигнал не е нужно да стига до мозъка, а само до определена група от нерви, които могат да връщат сигнали. Ако докоснете нещо горещо с дланта си например, сигналът ще стигне до гръбначния мозък, който ще реагира веднага, за да дръпнете ръката си от там.

При отрязване главата на кокошката, острието притиска наведнъж всички нервни окончания във врата, причинявайки експлозия от сигнали към всички мускули в тялото й. И въпреки че вече е мъртво, животното тича, разперва крила и продължава да се движи.

Известен е случаят с петела Майк, който е живял с отрязана глава в продължение на 18 месеца.

Фермерът, който се е опитал да го убие, се е прицелил твърде високо, оставяйки една част от мозъка му функционираща. Незнайно защо, собственикът му решава да го поддържа жив, наливайки мляко и вода в това, което е останало от гърлото му. А петелът е продължавал да се разхожда наоколо като обикновено пиле.

 Чудото Майк

жаба Някои учени са забелязали, че жаби, чийто мозък е унищожен, могат да проследяват светлина, както и да прескачат предмети, застанали на пътя им. Ако жабата е хвърлена във вода, тя ще успее да стигне повърхността.Може би звучи невероятно, но е напълно възможно. Зависи изцяло от количеството нанесена вреда върху мозъка.


Но нека се върнем към кокошките. Въпреки че техният мозък не се намира в задницата им, един дял от него е позициониран в задната част на врата, а множество неврони - в самия гръбначен стълб, който отговаря за чувствителността по кожата и кара мускулите да се движат, дори когато главата им е вече отрязана.

Редактор: Милена Минчева

Източник: theconversation.com

Снимки: unsplash.com; ntd.tv

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиАнкетиЛайфстайлНовиниРецептиХрани и ястияЛюбопитноЗдравни съветиХранене при...Диети