Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно Запознайте се с "мравките фермери", които садят, отглеждат и събират реколта!

Запознайте се с "мравките фермери", които садят, отглеждат и събират реколта!

Запознайте се с "мравките фермери", които садят, отглеждат и събират реколта! - изображение

Мравките фермери са открити наскоро на островите Фиджи. Както всички знаем, мравките са известни със своята упорита работа. Но този вид отвежда нещата на съвсем друго стъпало. Те са истински фермери, които посаждат семена и консумират продукти, които самите те отглеждат, когато реколтата е готова!

Видът мравки, наречени "phildris nagasau," които живеят в тропическия климат на Фиджи, не само консумират нектара от плодове, които отглеждат сами, те също използват грудкови култури като гнезда.

Според новина, публикувана от Deutsche Welle, професорът по ботаника - Сузане Ренър - посочва, че тези животни са единственият вид, който сади семената на бъдещите им гнезда. Ренър добавя, че тези мравки също могат да отглеждат кафе, торейки растението в продължение на седмици.

Също както истинските фермери – садят, за да прибират реколта!

Сузане Ренър, която провежда изследвания в Борнео и островите Фиджи, дом на тропически растения и животински видове, споменава, че мравките, живеещи в тази област, не се различават от земеделеца, който сади, за да събира реколтата си по-късно.

Професор Ренър твърди, че това е вродена характеристика на тези мравки, и добавя, че в противен случай те не биха били в състояние да решат кои семена да посяват.

Гуилауме Чомски, за чиято научна теза менторства Сузане Ренър, се изкачва до върха на дърветата и седи там с часове, за да наблюдава и извършва различни експерименти, с цел измерване нивото на интелигентност на тези невероятни видове, които действат по планиран и организиран начин за постигане на обща цел.

Чомски снабдява мравките с други видове семена, но те избират само тези, които могат да използват като гнездо по-късно.

Тези мравки работят на смени, за да бъдат в състояние да завършат изграждането на гнездото си, торят фиданки с изпражнения и урина; но не посаждат какво да е.

Мравките избират стволовете на дърветата в зависимост от тяхната пригодност за гнездата, в които планират да се установят. Мравките носят кафените семена до върха на специфични видове дървета в тропическите гори, така че те да могат да получават слънчева светлина. Кафените растения в замяна им осигуряват среда, която може да се обитава от кралицата, а ларвите да се съхраняват безопасно, докато се развият напълно.

Установено е, че кафето и мравките се появяват преди три милиона години.

Сузане Ренър смята за сензационно това, че тези мравки вече са дали живот на шест различни вида растения.

Учени, базирани в Мюнхен твърдят, че има 12000 вида мравки по света, но че все още малко познати. Сузане Ренър отбелязва, че поведението се наблюдава само при пчели и бели мравки, подчертавайки факта, че видовете трябва да си сътрудничат, за да оцелеят и че растенията се разпространяват в природата благодарение на мравките.

Източник: onedio.co

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЗдравни съветиЛечения