Начало Лайфстайл За свободното време Живот и Ум Живот без памет: Известните случаи на амнезия, при които хората са изгубени в спомените си

Живот без памет: Известните случаи на амнезия, при които хората са изгубени в спомените си

Живот без памет: Известните случаи на амнезия, при които хората са изгубени в спомените си - изображение

Мъж, който губи спомените си, приема различни самоличности, има 6 паспорта, и е преследван от наемни убийци? Кой е всъщност той и защо е издирван? Редица от най-известните филми се въртят около този сюжет, в който основна тема е амнезията. В реалния живот обаче това състояние не е толкова вълнуващо и интригуващо като в киното.

От 11-те дни неизвестност на писателката Агата Кристи до самолетната катастрофа, при която актьорът Харисън Форд губи паметта си, вижте още интересни и мистериозни случаи на личности, които са изгубени в спомените си.

Агата Кристи

Агата Кристи

Писателката Агата Кристи отвежда читателите в друг свят, превръщайки ги в детективи, които търсят улики и разследват случаи, като използват ума си. Но в реалния живот самата Агата се превръща в една "ходеща мистерия" през 1926 г. Този период е един от най-тежките в нейния живот – майка й умира, хваща съпруга си в изневяра, а романите й не се продават. След поредния скандал с мъжа си, Кристи се качва на зеления си автомобил и изчезва в продължение на 11 дни. Властите я откриват на 320 км от мястото, където за последно тя оставя колата си. Става ясно, че писателката е отседнала в спа хотел под името Нийл (фамилията на любовницата на мъжа й), но тя не си спомня нищо от изминалите дни. Лекарите я диагностицират с амнезия, причинена от травма в главата.

Хенри Молейсън

Хенри Молейсън

Един от най-известните пациенти в историята на невронауките е Хенри Молейсън. През 1953 г. двадесет и седем годишният Хенри се подлага на интервенция, която цели да осъществи контрол над епилептичните му пристъпи. Операцията е неуспешна, а Молейсън остава с увреден хипоталамус (част от мозъка) и не помни нищо от новите събития в живота си, въпреки че все още има краткосрочна памет и може да придобива нови умения. Пет десетилетия учени изследват неговото състояние и успяват да си отговорят на редица въпроси, свързани с функционирането на човешката памет.

Ансел Борн

Анселн  Борн

Всички знаем за Джейсън Борн – опитният убиец с амнезия, който търси информация за миналото си (филмът "Самоличността на Борн"). Фамилията на героя на Мат Деймън е идентична с реално съществуваща личност от 19-ти век, която има амнезия.
Ансел Борн е евангелистки проповедник от остров Родос (Гърция). Един ден той се събужда в Пенсилвания без спомени как се е озовал там и какво се е случило през изминалите 6 месеца с него. Оказва се, че Борн, е живял под псевдонима "А. Дж. Браун".
Историята му се превръща в първия документиран случай на дисоциативната фуга – краткотрайно състояние, което може да продължи няколко месеца. То може се отключи от стрес и се лекува чрез психотерапия, когнитивна терапия, антидепресанти и др.

Харисън Форд

Харисън Форд

През 2015 г. актьорът Харисън Форд претърпява инцидент със самолет, вследствие на който е диагностициран с ретроградна амнезия. Форд има откъслечни спомени преди и след катастрофата.
"Спомням си, че двигателят спря. По план трябваше да се приземя по един конкретен маршрут, но аз реших да не го правя. Това е последното, което помня оттогава и пет дни след инцидента", споделя актьорът в телевизионно интервю.

Клайв Уиъринг

Клайв Уиъринг

Клайв Уиъринг е диригент, който страда от рядка форма на амнезия, при която паметта му издържа до 30 секунди, след което се "рестартира". През 1985 г. Клайв заболява от херпесен енцефалит - вирус, който атакува мозъка и нервната система. Вследствие на тази болест Уиъринг не е в състояние да създава и съхранява нови спомени, както и да контролира емоциите си.

Разберете какво представлява амнезията ТУК

източник: livescience.com

снимки: isciencemag.co.uk; historythings.com; factinate.com; abc7.com; medicalnewstoday.com

по статията работи: Илияна Стоянова

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЛюбопитноПсихологияБотаника