Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно Живачният фонтан на Калдър

Живачният фонтан на Калдър

Живачният фонтан на Калдър - изображение

Всички сме виждали фонтани, които са толкова сложни и уникално красиви, че спокойно могат да бъдат наречени произведения на изкуството. Но чували ли сте за фонтан, който вместо вода, бълва живак?

Живакът, известен още като живо сребро, е красив метал, който при стайна температура е в течно състояние. За съжаление освен красив този метал с огледална повърхност е и много отровен.

Години наред най-големи количества живак са се добивали в мините на Алмаден, Испания, които за близо две хилядолетия експлоатация са произвели над 250 000 метрични тона живак.

Затова когато Испания решила да построи паметник на мината /която дълги години била разработвана от престъпници и роби, повечето от които умрели в следствие на отравяне с живак/, страната възложила на американския скулптор Алекзандър Калдър да създаде грациозен фонтан, който вместо вода да изпомпва чист живак.

През 1937 г. живачният фонтан на Калдър бил изложен на испанския павилион на Световния панаир в Париж, а по-късно бил монтиран пред известната картина Герника на Пабло Пикасо. Подобно на Герника, скулптурата на Калдър се разглежда през перспективата на Испанската гражданска война и създаването й има и политическо значение. По същото време Алмаден бил ръцете на републиканските сили и под продължителна обсада на фашистките сили на генерал Франко.

В онези времена вродената красота на течния метал била всеизвестна, но не и токсичността му. Днес фонтанът се намира във Fundacio Joan Miro в Барселона, Испания, и продължава да изпомпва живак, но вече е зад защитно стъкло, което предотвратява вдишването на токсичните изпарения, произвеждани от това смъртоносно произведение на изкуството.

източник: atlasobscura.com

над материала работи: Величка Мартинова

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСъставкиИсторияЛюбопитноЗдравни съветиБотаника