Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Женските водни кончета казват "не тази нощ, скъпи," като се правят на умрели

Женските водни кончета казват "не тази нощ, скъпи," като се правят на умрели

Женските водни кончета казват "не тази нощ, скъпи," като се правят на умрели - изображение

Женските водни кончета използват екстремна тактика, когато искат да се отърват от нежелани ухажори: те падат от небето и след това се преструват на мъртви.

Расим Хелифа от университета в Цюрих, Швейцария, наблюдава за първи път това поведение при водно конче от вида Aeshna juncea. Докато събирал ларвите им в швейцарските Алпи, той видял как една женска тупнала на земята, преследвана от мъжки индивид. Женското водно конче останало неподвижно, легнало по гръб. Ухажорът скоро отлетял и след като периметърът бил чист, женската отново се вдигнала в небето.

Женските водни кончета от вида Aeshna juncea  са много уязвими, докато снасят яйцата си, тъй като за разлика от други видове не биват пазени от мъжките си партньори. Един единствен сексуален контакт с мъжко водно конче е достатъчен за оплодяването на всички яйца и повторно сношение може да увреди репродуктивната им система.

Хелифа наблюдавал, че женските водни кончета често през този период се оттеглят в местности с гъста растителност, близо до езера, вероятно за да се крият. И често се налага да демонстрират завидни актьорски умения, когато ги напускат.  

Хелифа наблюдавал 27 от 31 женски водни кончета да се гмурват към земята и да се правят на мъртви, за да се отърват от мъжките си преследвачи. Двадесет и една от тези маневри били успешни. Спускането към земята с висока скорост е изключително рисковано и според Адолфо Кордеро-Ривера от университета Виго в Испания това е стратегия, която използват само в райони с много водни кончета.

"Женските се държат по този начин, само ако мъжките нападения са интензивни," казва той.

Много малко са животните, които симулират смърт, за да избегнат евентуалните ухажори. Подобно поведение се наблюдава при някои видове паяци (мъжките се правят на мъртви, за да подобрят шансовете си за сношаване), два вида мухи от вида Asilidae и един вид богомолка.

Симулирането на смърт, за избягване на хищници, е много по-често срещано поведение в природата, и се наблюдава включително и при водните кончета. Женските водни кончета просто са доразвили това умение, за да могат да го използват и срещу мъжките индивиди от своя вид.

Хелифа иска да продължи своите изследвания на вида и да открие дали това поведение е уникално за видовете, които снасят яйца, или е по-широко разпространено. Използването на екстремна тактика за избягването на сексуални конфликти, не е безпрецедентно при Aeshna juncea : при равнокрилите водни кончета например, женската изяжда своя партньор.

източник: newscientist.com

по статията работи: Величка Мартинова

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиЛайфстайлЗдравни съветиПсихологияЛюбопитноНовиниАлт. медицинаХранене при...История