Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно Един световноизвестен архитект с хуманна мисия: Майкъл Грейвс и неговите проекти за подобряване на обстановката в болниците

Един световноизвестен архитект с хуманна мисия: Майкъл Грейвс и неговите проекти за подобряване на обстановката в болниците

Един световноизвестен архитект с хуманна мисия: Майкъл Грейвс и неговите проекти за подобряване на обстановката в болниците - изображение

Името Майкъл Грейвс може и да не ви говори нищо, въпреки че известността го застига още през 70-те години на миналия век и излиза отвъд пределите на САЩ, но след като научите историята му, със сигурност ще изпитате възхищение и благодарност към него за онова, на което е посветил последните 10 години от живота си.

Защото днес Майкъл Грейвс не е само архитектът, създаващ причудливи постмодернистични сгради, заради които през 2011 г. бе отличен с най-престижната награда за класическа архитектура Driehaus Prize, а е човек, полагащ неуморни усилия за това да превърне болничните заведения в удобни и приветливи както за пациентите, така и за персонала в тях.


Сградата на съда във Вашингтон, проектирана от Грейвс

Училището St. Coletta School във Вашингтон, чийто архитект е Грейвс

Един от хотелите в Disney World във Флорида, проектиран от Грейвс

Както обикновено в такива случаи, Грейвс не просто избира нетрадиционно поле за изява, след като вече си е изградил репутация на архитект със собствен, уникален и иновативен стил и изключителен креативен потенциал, а намира призванието си в резултат на собствените си преживявания, свързани с престоя му в множество болници преди около десетилетие.

По време на работна визита в Германия той развива остра вирусна инфекция на синусите и докато се прибере у дома - в Ню Джърси, Принстън, вече усеща намалена чувствителност в долната част на тялото си. Внезапно архитектът, пословичен със своята пъргавост в работата и способността си да прави бързи дизайнерски промени в последния момент, се оказва парализиран от кръста надолу.

Седмиците, прекарани в осем здравни заведения, изострят чувствителността му за околната среда и отварят очите му за отсъствието на всякаква мисъл за пациента, що се отнася до обстановката и условията в болниците.

Той не просто се отчайва от потискащите цветове и интериорни решения, а се сблъсква с изключително нефункционалното оборудване в клиниките, в които е настанен - така например подлакътниците на инвалидните столове са твърде повдигнати, за да може човек да се доближи максимално до мивката, рафтовете са твърде дълбоки, за да могат да бъдат достигнати обектите, намиращи се на тях, а завесите на щорите на прозорците са абсолютно недостъпни.

"Никой не се интересуваше от тези проблеми. В болниците се търсят преди всичко прагматични решения. Но те дори не се взимат правилно, а прагматичното и визуалното, които трябва да вървят ръка за ръка и чрез тях да бъдат постигнати добър дизайн и лично преживяване, просто не работят", коментира впечатленията си Майкъл Грейвс в интервю за Architizer.

Той изтъква, че обикновено хората, които решават какъв да бъде интериорния дизайн на болничното обзавеждане, са некомпетентни, що се отнася до конкретните нужди на пациентите и обслужващия персонал.

"Така например в идеалния случай, преди да бъде произведен и доставен на болниците, инвалидният стол ще бъде тестван от сестрите на ниво прототип, така че те да могат да изберат онзи, който наистина им е удобен. Не че хората, които правят мебели, не са добронамерени - те просто не знаят и не могат да пречупят мисленето си през това на пациентите и персонала".

Днес, десет години по-късно, Грейвс работи в тясно сътрудничество с компаниите Stryker и Stinson, проектирайки дизайна на мебелите и оборудването, с които се обзавеждат болниците - от диваните и столовете в чакалните, през кушетките в спешното отделение, инвалидните столове, шкафовете и подвижните масички за лежащо болните, завесите, служещи като параван около всяко отделно легло и други.

Колекциите с щампи на Грейвс за Stinson са наречени Crypton и Voyages и могат да бъдат разгледани в официалния сайт на компанията. Пак там може да бъде гледан и кратък филм с негово участие, разкриващ концепцията зад Voyages.

"Времето, което прекарах в Рим в началото на 60-те години на миналия век, докато следвах там, формира визията ми за заобикалящия ме свят. В тази колекция /Crypton/ аз подсъзнателно възпроизвеждам живописните пейзажи на Тускана и Умбрия чрез експресивни форми и цветове", споделя Майкъл Грейвс. По време на наскоро отминалото изложение NeoCon East в Балтимор той представи най-новата си колекция за Stinson - Vistas, мостри от която можете да видите по-долу.

"Нашите дизайнери работят в тясно сътрудничество с неговото студио, за да материализират идеите му, пренасяйки върху плата тяхната красота и всичките им нюанси. Този процес не е никак лесен, но е много зареждащ и изключително колаборативен, а резултатът е висококачествени материи с натурални флорални и топографски мотиви, които създават усещане за нещо познато у хората, редуцират гнева и нервността им, когато са заобиколени с тях в болнична среда", обяснява Джон Роуан от Stinson пред Architizer.

В момента Грейвс работи по разширяването на клиниката Madonna Hospital в Омаха, Небраска, и по този повод се шегува: "Не знам какво бихте могли да дирите в Омаха, но знам какво се случва, когато попаднете в болница".

Той е архитект и дизайнер на действащия хоспис Wounded Warriors Home във Форт Белвоар, Вирджиния, в който биват настанявани бивши американски военнослужители, пострадали в битка. Самият той инвалид и добре запознат с проблемите при навигирането с инвалидна количка в затворени помещения, Грейвс е създал редица подобрения и изобретения, благодарение на които обитателите на хосписа се чувстват комфортно.


Така например никъде в сградата, чиято архитектура също се отличава от тази на повечето подобни заведения, няма первази между стаите, а кухненските плотове са по-ниски от стандартната височина, което улеснява неимоверно самообслужването от хора в инвалидна количка.

И така, недопускайки духът му да бъде сломен от случилото се с него, днес Майкъл Грейвс изпълнява повече от успешно мисията си да вдъхва сили на хората, попадащи в болнична среда независимо дали като пациенти, или като здравни работници, чрез т.нар. емпатична архитектура. Той обаче е категоричен, че това доколко човек ще позволи да бъде пречупен от сполетялото го нещастие зависи най-вече от него.

"Трябва щом се събудите сутрин да си казвате: Аз съм най-щастливият човек на света", съветва 79-годишният Грейвс, включен в т. нар. The New York Five - група от петима архитекти, получили по-специално признание от Committee of Architects for the Study of the Environment към Музея за съвременно изкуство в Ню Йорк в края на 60-те години на XX век.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлРецептиСнимкиПсихологияЛюбопитноСпортИсторияНовиниЗаведенияНормативни актовеИнтервютаОрганизацииКомпании и организацииКлинични пътекиЛеченияЗдравни съветиСоциални грижиАптекиСпециалистиАнкети