Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно Добре дошли в Моноуай, Небраска – население: 1

Добре дошли в Моноуай, Небраска – население: 1

Добре дошли в Моноуай, Небраска – население: 1 - изображение

В северна Небраска, точно до границата с Южна Дакота, е разположено малко инкорпорирано селище на име Моноуай. На територията му можете да намерите таверна, библиотека и най-уникалното население, което е изцяло европеидно, женско и над 80-годишна възраст. Елзи Ейлър е името на единствената жена, която пребивава в Моноуай; това е единствената община в Съединените щати, чиято популация наброява само един жител и знакът, който може да се види, когато влизате в Моноуай от изток гласи точно това: "Моноуай 1".

Моноуай, Небраска През 1930 г., когато селището е във възхода си, популацията е 150 души. Оттогава насам броят на жителите започва да намалява: по-младите поколения отиват в големите градове, а една малка част от хората се местят от бреговете към централната част на страната. Така населението става все по-ограничено, докато на преброяването през 2000 г. остават само двама жители. 

Елзи и нейният съпруг Руди са единствените жители на града до 2004 г., когато Руди умира. Когато Елзи остава сама в Моноуай тя започва да действа като кмет – веднъж в годината прави плакати, които подкрепят кампанията й, рекламира кметските избори и гласува за себе си. Тя също така плаща данъци за и дори си издава разрешително за алкохол, което й позволява да управлява единствена механа в града. Веднъж годишно Елзи изработва общински планове за пътищата, които й осигуряват държавно финансиране за трите улични лампи в селището.

В допълнение към таверната Елзи поддържа и единственото друго общинско пространство на територията на Моноуай – "Библиотеката на Руди". Тя наброява 5000 книги и носи името на последния съпруг на Елзи. Въпреки че има само две обществени сгради, в селището има дузина структури, и всички те са изоставени. Елзи има общо три жилища в селището, макар само едно от тях да е обитаемо. Интересно е, че в Уайоминг има град на име Бюфорд, чието население също е само един човек, ноо за разлика от Моноуай той се смята за "некорпорирана общност". Същото важи и за Хибъртс Гор, Мейн.

Моноуай, Небраска

По статията работи: Наталия Тотева

Източници: allthatsinteresting.com, pinterest.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиЛюбопитноЛайфстайлНовиниСоциални грижиРецептиАнкети