Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Лайфстайл За свободното време Култура и изкуство Деси и Пролет от Trouble Bakers: Всеки книжен свят крие различно очарование

Деси и Пролет от Trouble Bakers: Всеки книжен свят крие различно очарование

от 15 ное 2018г., обновено на 27 ное 2018г.
Деси и Пролет от Trouble Bakers: Всеки книжен свят крие различно очарование - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

"Черният пипер сигурно прави всички люти. Оцетът ги прави кисели, горчицата ги огорчава, лукът ги прави лукави, виното носи чувство на вина, а сладкишите ги правят сладки и добри. Колко жалко, че никой не знае за това... Всичко би било толкова просто. Хапнеш си сладка и ставаш добър."

Във всяка измислена история има доза истина. И ако отъждествим този цитат от книгата "Алиса в страната на чудесата" с момичетата зад нестандартния проект Troublе Bakers  - то тогава те са  добри на N-та степен, защото не само обичат да си похапват сладки изкушения, но и да ги приготвят. Двете приятелки съчетават полезното с приятното – интереса си към кулинарията и огромната си любов към четенето и създават магическия проект Troublе Bakers.

Сладкиши или солениши предпочитате за по-цялостно и пълноценно изживяване, скъпи читатели? 

Деси и Пролет

В желанието си да приобщят повече хора и деца по четенето, Деси и Пролет започват да приготвят сладки и солени храни, описани в книгите, които четат или измислят свои авторски рецепти, вдъхновени от поредното прочетено любимо произведение.

Приказни сладкиши от книги? Как се зароди идеята и кои са лицата зад Trouble Bakers?

Деси: Идеята се зароди както всичко най-хубаво – спонтанно. Но не и случайно. С Пролет сме приятелки от години, познаваме се добре и от сегашната ми гледна точка, като погледна назад във времето, свързването на книгите и сладкишите е някак логичното продължение на всичко. Зад проекта от една страна стоим само двама човека, но от друга – стотиците познати и непознати хора, които са посланици на каузата ни и са били до нас в един или друг момент от сладко-книжния ни път.

Пролет: Ние сме и лицата, и ръцете на Trouble Bakers. Енергията обаче, както каза и Деси, идва от положителното отношение на хората към нас и това, което правим.

Вие изграждате един своеобразен мост между храната и книгите. Как успявате да извадите рецептите?

Деси: Измисляме си. Ръководим се предимно от собствената си представа и усещане за дадена книга – точно това усещане се опитваме да придадем и на сладкишите и соленишите, които приготвяме. Винаги залагаме на лесни за изпълнение рецепти, защото самите ние не сме професионалисти, макар и вече да имаме известен опит. Добавяме много въображение, експериментираме и слагаме само продукти, които ние самите обичаме да хапваме (разбирайте мноогооо масло).

Пролет: Да, знаем, че много професионалисти биха ни заклеймили, че не винаги (почти никога) не спазваме точните пропорции, но нашите рецепти са по-скоро импровизации. Затова винаги слагаме по малко trouble за всеки случай и разбъркваме добре.

Спомняте ли си първата рецепта от книга, която направихте?

Деси: Мисля, че беше елфическият хляб от "Властелинът на пръстените".

Вие пренасяте хората в различни фантастични светове. А кой от тях бихте искали да обитавате?

Деси: О, тези светове са толкова много и все различни. Като се започне от Нарния и Светът на диска, през Замония и Книговището, Сумракът на Патрулите, Междусвят, Долен Лондон... за мен списъкът е дълъг, защото всеки книжен свят крие различно очарование.

Пролет: Определено искам да се пренеса в Графството. Заради зеленината, бистрите потоци и усмихнатите хобити.

книга и сладкиш

Могат ли книгите да променят посоката на живот? Чели ли сте книга, която ви е помогнала да погледнете на нещата от друг ъгъл и да се замислите?

Деси: Всяка книга може да е прозорец или врата към друг свят, към различна гледна точка. Книгите, които са ме променили не са една или две, но на ум веднага ми идва "Ловецът на хвърчила" – книга, която ми помогна да опозная Афганистан и различния начин на мислене, както и Алексис Зорбас, която е една от книгите, които просто имат силата да ти показват най-важното по съвсем простичък начин. В последните години чета доста научна фантастика и сайбърпънк, което пък ми помага да виждам много потенциал и възможности в бъдещето.

Пролет: Трябва да призная, че досега не съм срещала книга, която да обърне целия ми живот. По-скоро книгите са повлиявали на моментните ми състояния и са ми давали нови перспективи.

trouble bakers

Кой е любимият ви сладкиш? Защо?

Деси: Напоследък мисля, че е тирамису. Харесва ми, че не е чак толкова сладко и има много различни нюанси. За книжен сладкиш – всички видове кифлички, луда съм по тях.

Пролет: Всичко с шоколад. Може и просто черен шоколад. Заради ендорфина предполагам...и безкрайно богатия вкус на черния шоколад.

Ако в момента пред вас стои едно дете коя е книгата, която ще му прочетете и сладкишът, който ще му направите?

Деси: Зависи от детето. Не мисля, че всички деца, независимо от възрастта, се интересуват от едно и също. Първо бих го попитала какво му е интересно и чак тогава ще се насочим към книга заедно. Може би все пак бих се опитала да предложа "Вафлено сърце" на Мария Пар, защото в тази книга има всичко – игри, бели, щастие, гофрети, важните въпроси и трудните понякога отговори. Друга любима моя детска книга е "Чорапът, който промени света" на Здрава Каменова.

деца

Пролет: Като малка исках да стана силна и непоколебима като Пипи Дългото Чорапче. Вярвам, че всяко малко момиче трябва да мечтае за това, а не толкова да се превърне в принцеса. А на момчетата бих почела за приключенията на Том Сойер. И разбира се, ще направя на детето палачинки – няма сила на света, която да ме накара да повярвам, че има дете, което не обича палачинки.

Обмисляли ли сте идеята занапред да допълните книгите и храната с нещо друго. Например подходящо питие?

Деси: Съвсем скоро имахме такова събитие – за първи път в историята на проекта. Проведе се в Колобри на бирата в Стара Загора. Съчетахме любими фентъзи книги с книжни сладкиши/солениши и избрани крафт бири – комбинацията беше опияняваща. Запознахме се с много нови хора и разширихме идеята си. В бъдеще аз лично бих пробвала и винено събитие или такова, което включва магически коктейли.

trouble bakers

Кое е посланието от книга, което ви мотивира да продължавате напред?

Пролет: Когато започнах да чета "1984" на Джордж Оруел, настръхнах от ужас колко актуални са трите лозунга на партията: "Войната е мир. Свободата е робство. Невежеството е сила". Казах си, че няма да мога да довърша книгата, докато тези редове ми носят толкова отрицателна емоция. Е, довърших я...с ясното съзнание, че от мен самата зависи как ще живея живота си. И така до днес, когато все още подреждам дните си напук на тези думи.

Деси: За мен е посланието на госпожица Загадини от "Волният народец" на Тери Пратчет. Това определено са думите, според които живея.

"Да речем, че този съвет е безценен – обобщи тя. – Слушаш ли ме внимателно?
- Да.
- Добре.. А сега...ако вярваш в себе си...
- Да?
- ...и не се отказваш от мечтите си...
- Да?
- ...и следваш пътеводната си звезда... – продължи госпожица Загадини.
- Да?
- ...пак ще си по-назад от тези, които се трудят усилено и се учат непрекъснато, и не са толкова мързеливи. Довиждане.“

И ако се чудите къде може да намерите Деси и Пролет веднага ще ви кажем. В края на месеца те канят всички на втория Книжен брънч с кауза, който ще се проведе в София. Със събраните средства от събитието момичетата организират благотворителни работилнички – готвят и четат на деца в неравностойно положение.

Повече информация за проекта в официалния фейсбук профил на Troublе Bakers, както и да ги последвате в Инстаграм.

Сладкишите и соленишите им може да намерите всяка сряда в Работилничка за сладки моменти. 

Автор: Илияна Кръстева

Снимки: Петър Хаджиколев и Пролет Трифонова

5.0/5 2 оценки

Продукти свързани със СТАТИЯТА

БИО КАКАОВО МАСЛО СТУДЕНО ПРЕСОВАНО 100 мл ДРАГОН СУПЕРФУДС
12.80лв.

БИО КАКАОВО МАСЛО СТУДЕНО ПРЕСОВАНО 100 мл ДРАГОН СУПЕРФУДС

ТАХАН ОРЕХОВ 350 гр. ЗП ГЕОРГИ ВАСИЛЕВ
14.10лв.

ТАХАН ОРЕХОВ 350 гр. ЗП ГЕОРГИ ВАСИЛЕВ

ЛИМОНОВ СЛАДКИШ С МАКАВО СЕМЕ -  КРИСТИНА КАМПОС - ХЕРМЕС
19.95лв.

ЛИМОНОВ СЛАДКИШ С МАКАВО СЕМЕ - КРИСТИНА КАМПОС - ХЕРМЕС

БЕСТ ДЖОЙ СПРЕЙ ЗА ГОТВЕНЕ ШОКОЛАД 250 мл
17.00лв.

БЕСТ ДЖОЙ СПРЕЙ ЗА ГОТВЕНЕ ШОКОЛАД 250 мл

ESN FLAV'N TASTY ПОДСЛАДИТЕЛ прах 250 г
42.80лв.

ESN FLAV'N TASTY ПОДСЛАДИТЕЛ прах 250 г

ХАЙТМАН БОЯ ЗА СЛАДКИШИ CRAZY COLOURS ШЕСТ ЦВЯТА 4 г * 6
8.10лв.

ХАЙТМАН БОЯ ЗА СЛАДКИШИ CRAZY COLOURS ШЕСТ ЦВЯТА 4 г * 6

Коментари към Деси и Пролет от Trouble Bakers: Всеки книжен свят крие различно очарование

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Деси и Пролет от Trouble Bakers: Всеки книжен свят крие различно очарование
    www.framar.bg 
    на 09 May 2025 в 10:21
    Коментирайте "Деси и Пролет от Trouble Bakers: Всеки книжен свят крие различно очарование"

СТАТИЯТА е свързана към

  • За свободното време
  • Култура и изкуство
  • Лимонов сладкиш с прясно мляко и масло
  • Мокър шоколадов сладкиш без яйца
  • Лесен кокосов сладкиш
  • Маслен крем за торти и сладкиши
  • Сиропиран сладкиш от орехи с коняк и канела
  • Шоколадов сладкиш с вишни и крем от извара
  • Ябълков сладкиш с грис
  • Нежен ванилов сладкиш с прясно мляко
  • Соленки с масло и кашкавал
  • Лесен сладкиш с кокосови стърготини и ябълки
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Шоколадови яйца Хари Потър - как да убедя детето ми да не иска всеки ден

преди 667 дни, 3 часа и 49 мин.

Мултифункционален онлайн магазин - всичко за всеки "ТИРБУШОНА"

преди 2048 дни, 20 часа и 34 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Международен форум "Заедно срещу сколиозата" - 7 юни, 2025 година - София

преди 10 дни, 20 часа и 45 мин.

Колко яйца седмично са полезни за здравето и кога яйцата стават вредни?

преди 19 дни, 12 часа и 57 мин.

Международна медицинска научна конференция за студенти и млади лекари (MDSC) 2025 година - "The art of medicine: The sparkle of life”

преди 29 дни, 23 часа и 31 мин.

Защо урината ви мирише - 16 възможни причини и здравни проблеми

преди 34 дни, 19 часа и 52 мин.
Всички

АНКЕТА

Как ще ни повлияе приемане на еврото?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ГЕНЕЗИС ЛАБОРАТОРИИ МЕГА МИКС капсули * 60

КАМИЛИА КАЛМИ КИДС сироп 200 мл

ДРЕНАКС ФОРТЕ ДЪВКИ ЗА ОТСЛАБВАНЕ * 9

МАСКУЛАН ЛУБРИКАНТ CHERRY ГЕЛ 75 мл

КАНАДЕРМ МЕНТОЛКА ОХЛАЖДАЩ ГЕЛ - БАЛСАМ 200 мл

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

Функционален ЯМР на мозък

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 09 май 2025г. в 10:20:16

Регистриране и разчитане на ЕКГ

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 09 май 2025г. в 10:19:58

ДОПЕЛХЕРЦ АКТИВ ИРИТАКОЛИН таблетки * 30

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 08 май 2025г. в 16:35:23

ДОПЕЛХЕРЦ АКТИВ ИРИТАКОЛИН таблетки * 30

Коментар на: Анонимен от 08 май 2025г. в 16:21:24

СПИРАЛА МИРЕНА интраутерална BAYER

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 08 май 2025г. в 15:31:02
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival