Начало Лайфстайл За свободното време Култура и изкуство Деси и Пролет от Trouble Bakers: Всеки книжен свят крие различно очарование

Деси и Пролет от Trouble Bakers: Всеки книжен свят крие различно очарование

Деси и Пролет от Trouble Bakers: Всеки книжен свят крие различно очарование - изображение

"Черният пипер сигурно прави всички люти. Оцетът ги прави кисели, горчицата ги огорчава, лукът ги прави лукави, виното носи чувство на вина, а сладкишите ги правят сладки и добри. Колко жалко, че никой не знае за това... Всичко би било толкова просто. Хапнеш си сладка и ставаш добър."

Във всяка измислена история има доза истина. И ако отъждествим този цитат от книгата "Алиса в страната на чудесата" с момичетата зад нестандартния проект Troublе Bakers  - то тогава те са  добри на N-та степен, защото не само обичат да си похапват сладки изкушения, но и да ги приготвят. Двете приятелки съчетават полезното с приятното – интереса си към кулинарията и огромната си любов към четенето и създават магическия проект Troublе Bakers.

Сладкиши или солениши предпочитате за по-цялостно и пълноценно изживяване, скъпи читатели? 

Деси и Пролет

В желанието си да приобщят повече хора и деца по четенето, Деси и Пролет започват да приготвят сладки и солени храни, описани в книгите, които четат или измислят свои авторски рецепти, вдъхновени от поредното прочетено любимо произведение.

Приказни сладкиши от книги? Как се зароди идеята и кои са лицата зад Trouble Bakers?

Деси: Идеята се зароди както всичко най-хубаво – спонтанно. Но не и случайно. С Пролет сме приятелки от години, познаваме се добре и от сегашната ми гледна точка, като погледна назад във времето, свързването на книгите и сладкишите е някак логичното продължение на всичко. Зад проекта от една страна стоим само двама човека, но от друга – стотиците познати и непознати хора, които са посланици на каузата ни и са били до нас в един или друг момент от сладко-книжния ни път.

Пролет: Ние сме и лицата, и ръцете на Trouble Bakers. Енергията обаче, както каза и Деси, идва от положителното отношение на хората към нас и това, което правим.

Вие изграждате един своеобразен мост между храната и книгите. Как успявате да извадите рецептите?

Деси: Измисляме си. Ръководим се предимно от собствената си представа и усещане за дадена книга – точно това усещане се опитваме да придадем и на сладкишите и соленишите, които приготвяме. Винаги залагаме на лесни за изпълнение рецепти, защото самите ние не сме професионалисти, макар и вече да имаме известен опит. Добавяме много въображение, експериментираме и слагаме само продукти, които ние самите обичаме да хапваме (разбирайте мноогооо масло).

Пролет: Да, знаем, че много професионалисти биха ни заклеймили, че не винаги (почти никога) не спазваме точните пропорции, но нашите рецепти са по-скоро импровизации. Затова винаги слагаме по малко trouble за всеки случай и разбъркваме добре.

Спомняте ли си първата рецепта от книга, която направихте?

Деси: Мисля, че беше елфическият хляб от "Властелинът на пръстените".

Вие пренасяте хората в различни фантастични светове. А кой от тях бихте искали да обитавате?

Деси: О, тези светове са толкова много и все различни. Като се започне от Нарния и Светът на диска, през Замония и Книговището, Сумракът на Патрулите, Междусвят, Долен Лондон... за мен списъкът е дълъг, защото всеки книжен свят крие различно очарование.

Пролет: Определено искам да се пренеса в Графството. Заради зеленината, бистрите потоци и усмихнатите хобити.

книга и сладкиш

Могат ли книгите да променят посоката на живот? Чели ли сте книга, която ви е помогнала да погледнете на нещата от друг ъгъл и да се замислите?

Деси: Всяка книга може да е прозорец или врата към друг свят, към различна гледна точка. Книгите, които са ме променили не са една или две, но на ум веднага ми идва "Ловецът на хвърчила" – книга, която ми помогна да опозная Афганистан и различния начин на мислене, както и Алексис Зорбас, която е една от книгите, които просто имат силата да ти показват най-важното по съвсем простичък начин. В последните години чета доста научна фантастика и сайбърпънк, което пък ми помага да виждам много потенциал и възможности в бъдещето.

Пролет: Трябва да призная, че досега не съм срещала книга, която да обърне целия ми живот. По-скоро книгите са повлиявали на моментните ми състояния и са ми давали нови перспективи.

trouble bakers

Кой е любимият ви сладкиш? Защо?

Деси: Напоследък мисля, че е тирамису. Харесва ми, че не е чак толкова сладко и има много различни нюанси. За книжен сладкиш – всички видове кифлички, луда съм по тях.

Пролет: Всичко с шоколад. Може и просто черен шоколад. Заради ендорфина предполагам...и безкрайно богатия вкус на черния шоколад.

Ако в момента пред вас стои едно дете коя е книгата, която ще му прочетете и сладкишът, който ще му направите?

Деси: Зависи от детето. Не мисля, че всички деца, независимо от възрастта, се интересуват от едно и също. Първо бих го попитала какво му е интересно и чак тогава ще се насочим към книга заедно. Може би все пак бих се опитала да предложа "Вафлено сърце" на Мария Пар, защото в тази книга има всичко – игри, бели, щастие, гофрети, важните въпроси и трудните понякога отговори. Друга любима моя детска книга е "Чорапът, който промени света" на Здрава Каменова.

деца

Пролет: Като малка исках да стана силна и непоколебима като Пипи Дългото Чорапче. Вярвам, че всяко малко момиче трябва да мечтае за това, а не толкова да се превърне в принцеса. А на момчетата бих почела за приключенията на Том Сойер. И разбира се, ще направя на детето палачинки – няма сила на света, която да ме накара да повярвам, че има дете, което не обича палачинки.

Обмисляли ли сте идеята занапред да допълните книгите и храната с нещо друго. Например подходящо питие?

Деси: Съвсем скоро имахме такова събитие – за първи път в историята на проекта. Проведе се в Колобри на бирата в Стара Загора. Съчетахме любими фентъзи книги с книжни сладкиши/солениши и избрани крафт бири – комбинацията беше опияняваща. Запознахме се с много нови хора и разширихме идеята си. В бъдеще аз лично бих пробвала и винено събитие или такова, което включва магически коктейли.

trouble bakers

Кое е посланието от книга, което ви мотивира да продължавате напред?

Пролет: Когато започнах да чета "1984" на Джордж Оруел, настръхнах от ужас колко актуални са трите лозунга на партията: "Войната е мир. Свободата е робство. Невежеството е сила". Казах си, че няма да мога да довърша книгата, докато тези редове ми носят толкова отрицателна емоция. Е, довърших я...с ясното съзнание, че от мен самата зависи как ще живея живота си. И така до днес, когато все още подреждам дните си напук на тези думи.

Деси: За мен е посланието на госпожица Загадини от "Волният народец" на Тери Пратчет. Това определено са думите, според които живея.

"Да речем, че този съвет е безценен – обобщи тя. – Слушаш ли ме внимателно?
- Да.
- Добре.. А сега...ако вярваш в себе си...
- Да?
- ...и не се отказваш от мечтите си...
- Да?
- ...и следваш пътеводната си звезда... – продължи госпожица Загадини.
- Да?
- ...пак ще си по-назад от тези, които се трудят усилено и се учат непрекъснато, и не са толкова мързеливи. Довиждане.“

И ако се чудите къде може да намерите Деси и Пролет веднага ще ви кажем. В края на месеца те канят всички на втория Книжен брънч с кауза, който ще се проведе в София. Със събраните средства от събитието момичетата организират благотворителни работилнички – готвят и четат на деца в неравностойно положение.

Повече информация за проекта в официалния фейсбук профил на Troublе Bakers, както и да ги последвате в Инстаграм.

Сладкишите и соленишите им може да намерите всяка сряда в Работилничка за сладки моменти

Автор: Илияна Кръстева

Снимки: Петър Хаджиколев и Пролет Трифонова

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиСнимкиХрани и ястияЛюбопитноЗдравни съвети