Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Гробницата на Тутанкамон - реставрирана за бъдещите поколения

Гробницата на Тутанкамон - реставрирана за бъдещите поколения

Гробницата на Тутанкамон - реставрирана за  бъдещите поколения - изображение

Едно от най-известните за посещение места в света е гробницата на Тутанкамон. Още с откриването й през 1922 година хора от цял свят се стичат , за да видят гробницата на фараона.

За период от 10 години екип от археолози извърши реставрация на гробницата, а в процеса на работа археолозите се натъкнаха на интересни находки. Инициативата се предприема с цел да се опази културното наследство за бъдещите поколения, които да имат възможността да посетят отблизо гробницата на фараона.

Общо 25 специалисти от Консервационния институт Гети се включиха в реставрацията.

Като част от нововъведенията е нова вентилационна система, а платформата за туристите е отдалечена от стенописите, които са били консервирани и към днешна дата не са обект за развитие на микроорганизми.

На 4 ноември 1922 година е официалното откриване на гробницата на фараона Тутанкамон. Тя се намира на западния бряг на река Нил в Луксор.

За много хора младият владетел олицетворява славата и блясъка на Древен Египет. Неговата гробница е отрупана със злато и артефакти, които свидетелстват за несметните богатства на Осемнадесетата династия, която властва  в Египет от 1568 до 1315 г. пр. Хр.

Редактор: Илияна Кръстева

Източник: bbc.com

Снимки: nationalgeographic.com


5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Категория