Начало Лайфстайл Красота и стил Козметика Грешките при маникюра, които увреждат вашите нокти

Грешките при маникюра, които увреждат вашите нокти

Грешките при маникюра, които увреждат вашите нокти - изображение

Според последните статистически данни, средностатистическата жена харчи приблизително 500 долара годишно за ноктите си.

Да си направите хубав маникюр, без да знаете някои ключови техники, може да коства много на цялостния ви имидж и дори още по-лошо - да изложи на риск вашето здраве. Грижата за ноктите и ноктопластиката са много популярни и в социалните медии, а мненията са разнопосочни.

Ето кои са грешките при маникюра, които увреждат вашите нокти.

Дезинфекциране на инструменти

дезинфекциране на инструменти

Дезинфекцирането на инструментите трябва да бъде първа стъпка и приоритет номер едно. Според изследвания в мястото около и под ноктите живеят много вредни бактерии. Ако не се почистват инструментите се създава благоприятна среда за разпространение на микроби. Съхраняването на необходимите уреди във вакумирана торбичка, позволява на бактериите да изпаряват.

Използвайте дезинфектант или алкохол, за да ги почистите преди и след всяка употреба.

Изрязване на кожичките

изрязване на кожички

Изрязването на кутикулите крие сериозни рискове за здравето. Кутикулите защитават ноктите и кожата около тях. Въпреки че те са малки тяхната функция е много важна – те предпазват ноктите от замърсяване. Когато ги изрежите вие лишавате ноктите от тази защита.

Избутването на кутикулите е правилният избор. Много е важно преди самото избутване, кутикулите да са добре омазнени. По този начин ще предпазите ноктите си от инфекции, като същевременно постигнете естетическия облик, който желаете.

Без основа

без основа

Много хора вярват, че нанасянето на прозрачна основа е ненужно и загуба на време, така че пропускат тази стъпка, когато си правят маникюр. Истината е, че основата не е просто скучния безцветен лак. Тя заглажда нокътя и го предпазва от проникването на лака в порестата му структура.

Освен това предпазва от оцветяване нокътната плочка с лак и спомага за постигане на по-голяма дълготрайност на поставения отгоре лак.

Нанасяне на дебел слой лак

Дебелият слой лак отнема два пъти повече време, за да изсъхне - което е риск за маникюра.Тънкият слой изсъхва много по-бързо, а дебелият започва да образува мехури.

По-добре нанесете 3-4 тънки слоя лак за нокти вместо 1-2 дебели.

Пилене на ноктите напред и назад

 нанасяне на дебел слой лак

Виждали сме както професионалисти, така и любители, които пилят ноктите си назад и напред, за да получат гладка повърхност /основа за маникюра си, но това, което всъщност правят, е да повредят ноктите си и да развалят маникюра си. Пиленето напред и назад води до появата на микропукнатини, което прави ноктите по-слаби и чупливи.

Пиленето трябва да се осъществява в кръгови движения или в една посока, за да избегнат чупливите нокти. Това ще ви отнеме повече време и търпение, но най-важното е, че ноктите ви ще бъдат здрави.

Лак по ръба на ноктите

лак по ръба на ноктите

Нанасянето на лак за нокти около и под краищата ще предотврати вашия маникюр от износване по време на различни дейности. Когато нанасяте горното покритие, минете с четка няколко пъти по ръба на ноктите, за да създадете вид защита от изтриване и напукване. По-този начин ще удължите живота на класическия ви маникюр.

Изсушаване на ноктите в студена вода

изсушаване на ноктите

Изсушаването на ноктите в студена вода е широко известен съвет за хора, които биха искали да изсушат прясно полираните нокти по-бързо. Това обаче е само мит - студената вода ги втвърдява вместо да ги изсушава.

Вместо да потапяте пръстите си в студена вода, оставете ги да изсъхнат естествено, а ако бързате, използвайте вентилатор.

Разклащане на шишенцето с лак

разклащане на лак

Не е нужно да разклащате шишенцето с лак за нокти, за да  го направите малко по-течен. Ако все пак го направите се получава следното – малки въздушни мехури в структурата на лака.

Вместо да разклащате шишето, просто разтрийте лака между дланите си.

Редактор: Илияна Кръстева

Източник: brightside.me

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛайфстайлСнимкиАлт. медицинаЛюбопитно