Начало Лайфстайл За свободното време Култура и изкуство Георги Костов: Филмът „Опърничавите“ се гледа на един дъх, както и се чете едноименната книга

Георги Костов: Филмът „Опърничавите“ се гледа на един дъх, както и се чете едноименната книга

Георги Костов: Филмът „Опърничавите“ се гледа на един дъх, както и се чете едноименната книга - изображение

Георги Костов е режисьор на новия български филм „Опърничавите“, по едноименната книга на писателя Драско Закеф.  Как се прави кино в България, лесно ли се обръща един съвременен роман в картина, научете от това интервю. И посетете филма, когато той тръгне по екраните. Важно е да подкрепим българското кино, за да го има.

Как се появи филмът "Опърничавите"?

В самото начало трябваше да заснемем друг филм, по първата книга на Драско Закеф, но имахме обективни пречки. Бяхме готови да започнем, но главният ни избор за актьор се   оказа в невъзможност да участва. „Опърничавите“ се появи много бързо – и като книга и като идея. Написана е на един дъх и вероятно ще се гледа също така.

Основната тема във филма е любовта, видяна през призмата на противопоставянето. Какви личностни промени претърпяват главните герои във филма?

Противопоставянето е в основата на целия филм, интересна сюжетна линия, която позволява развитие, без някой да иска да променя другия. Двама, които поради скучния си живот, намират удоволствие в това да започнат да се дразнят. Провокацията им помага да открият непознати черти един в друг. И така да открият любовта.

Как подбрахте актьорите за главните роли?

Имахме доста кастинги за женската роля, но мъжката я бяхме подбрали много бързо. Името на Симеон Лютаков дойде почти веднага и при двамата, а той успя да ни включи в графика си. Пробвахме и разбрахме, че той е човекът. При дамите имаше много кандидатки, но писателят сам подбра Анастасия Левордашка. Двамата много добре си паснаха като двойка на екрана.

Лесно ли се снима по такава книга, как преминаха снимките?

Книгата се засне относително лесно, тя е максимално близка до реалността. Филмът отразява живия живот. Предизвикателство бе да се обиколи цяла България, но най-интересни бяха снимките на Райското пръскало. Трябваше целият екип да се качи горе, заедно с техниката. За един ден успяхме да го направим. Качвахме се и на няколко планински хижи, поналожи се малко да повървим из планината. Имаше снимки със самолети, пилотиране, някои по-специфични снимки във въздуха. Беше предизвикателност да го направим.

Има ли разлика между книгата и филма?

В случая, филмът и книгата много си приличат, с някои минимални разлики – една липсваща сцена, която решихме да не присъства във филма. Друг въпрос е вече начина, по който хората приемат книгата и филма. Някъде публиката предпочита да види варианта, който им дава режисьора, другаде читателите искат да опитат да си представят нещата сами. Често се случва и някой да не е съгласен с трактовката, да иска други актьори или друг ъгъл на представяне. Тогава книгата е по-добрата.

Какво е посланието ви като режисьор, как продължавате линията, започната от "Пистолет, куфар и три смърдящи варела" ,  „11 А“ и "Секс академия: мъже"?

Старая се да правя актуални, съвременни филми. Не мога да кажа, че има някакво особено развитие, просто добро съвременно кино. Зрителите сами могат да споделят мнение.

Кога и как ще излезе филмът на екраните?

Датата на излизане на филма по екраните е 17 май, 2019 година.  В момента тече рекламната кампания, можете да видите и самия трейлър.  Очаквайте го по кината.

Трудно ли се прави кино в България?

Зависи от две неща – да имаш достатъчно пари и да можеш. Ако имаш пари и не можеш, няма как да се получи хубав филм.

Над интервюто работи: Ивайло Тончев

На снимката: Георги Костов, режисьор

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Категория