Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Геомагнитна буря е напът да удари Земята

Геомагнитна буря е напът да удари Земята

Геомагнитна буря е напът да удари Земята - изображение

В началото на седмицата бе регистрирано продължително слънчево изригване и предстои най-високите части на земната атмосфера да посрещнат геомагнитната буря.

На 12 февруари относително слабо слънчево изригване от трети клас, придружено с изхвърляне на коронална маса, изпрати плазма и електромагнитна радиация в космоса, като част от заредените частици са се насочили право към нашата малка Синя планета.

Може да звучи малко плашещо, но не е необичайно. Изхвърлянето на коронална маса всъщност е отговорно за едно от най-красивите небесни явления – Aurora borealis и Aurora australis, познати още като Северно и Южно сияния. Те се случват, когато заредените частици от короналната маса се сблъскат с атомите и молекулите в атмосферата, при което небето започва да сияе в различни преливащи цветове.

Слънчевият вятър също може да причини сияние, но само когато е изключително силен. Сиянията, предизвикани от изхвърлянето на коронална маса, са по-ясни и зрелищни.

Според предупреждението на американската Национална океанска и атмосферна администрация районите, разположени в най-северните и най-южните части на Земята, като Канада, Аляска, Сибир и Антарктида ще могат да наблюдават невероятното светлинно шоу през следващите няколко нощи. Причината за това е, че заредените частици от Слънцето се прихващат от линиите на земното магнитно поле, които ги насочват директно към полюсите.

Но сиянието в най-горните слоеве на атмосферата не е единственият ефект на геомагнитната буря. Високочестотните комуникационни сигнали, които се отразяват от йоносферата, може също да бъдат засегнати, како и радиосигналите под 30 MHz на всички географски ширини.

GPS комуникацията също има шанс да пострада, защото нарушената атмосфера може да наруши сигналите, изпращани между наземните предаватели и сателитите в орбита около Земята.

За щастие, се очаква бурята да е сравнително слаба и прогнозите са за много леки отклонения в електрическата мрежа, причинени от малки вълни геомагнитно индуциран ток – определено недостатъчни за пропадането на цялата мрежа.

За съжаление, над България не можем да наблюдаваме Северното сияние, но онези от вас, които случайно се намират на 65 градуса северна или южна географска ширина, могат да се отпуснат с чаша вино и да се приготвят за нещо наистина вдъхновяващо.

По статията работи: Величка Мартинова
Източник: sciencealert.com
Снимка: nasa.gov

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиЛюбопитно