Начало Лайфстайл Аз и моето семейство Семейни ритуали и традиции В Киргизстан почитат паметта на мъртвите със свещен пържен хляб

В Киргизстан почитат паметта на мъртвите със свещен пържен хляб

 В Киргизстан почитат паметта на мъртвите със свещен пържен хляб - изображение

Тихата и планинска страна Киргизстан, разположена на запад от Китай, е богата на древни традиции. Пътят на коприната е минавал оттук по известния, но опасен маршрут от Китай към Европа. Номадските племена в региона често са се смесвали с тези от цяла Източна, Североизточна и Централна Азия, а империите - от монголите на Чингис хан до Съветския съюз - често са ги превземали.

природа

В Киргизстан хората пържат тесто от векове, но не само за да се хранят с него. Хлябът се смята за отдаване на почит към мъртвите. Едно от обясненията за популярността му в региона е, че се замесва сравнително бързо, а също и е лесен за транспортиране – две качества, привлекателни за номадските култури в Централна Азия. Но приготвянето и консумацията е много повече от просто удобство – то е свещен ритуал.

борсоок

Известни под названието борсоок, тези малки пухкави парчета тесто са приятни и леки на вкус, въпреки че са пържени в масло. Разликата е, че не са сладки. Въпреки че може да се добави конфитюр или мед, киргизците обичат да е пикантен на вкус. Те го консумират с нарязани домати и краставици, масло от конско мляко и чаша чай.

Една от главните причини за приготвянето му е да се почете паметта на мъртвите или както се изразяват местните да се "нахранят" покойниците. Хлябът се приготвя всеки четвъртък през първата година след смъртта на човек, както и на 40-ия ден след неговата кончина.

Любопитно!

Вариации на подобен тип хляб се срещат в Централна Азия, включително в Казахстан и Узбекистан (където често се оформят на топки) и Таджикистан.

Традиционно, след като замесите борсоок или май токоч - по-голям, кръгъл пържен хляб, направен от същото тесто - хлябът, заедно със сладкиши и бисквити, се слага върху масата. След това се цитират стихове от Корана. Според традицията само мъже и жени, които са сключили брак, могат да изрекат на глас ритмичните и успокояващи молитви.

свещен хляб

С ритуалът, който се казва жит чигару, се отправят молитви към Бог да опрости греховете на покойниците и да ги закриля в отвъдното. След това всички на масата започват да се хранят. Смята се, че ароматът на печено масло е това, върху което молитвите се пренасят, за да достигнат до мъртвите.

празнична трапеза

Пърженото тесто има значение и отвъд погребалните ритуали. Използва се и за прогонване на зли духове, както и за отдаване на почит към земята и предците. Хлябът се замесва и за редица тържества – сватби и фестивали. Парчетата се разчупват на масата, което символизира изобилие и щедрост, особено в една от най-бедните страни в Азия.

източник: bbc.com

снимки: prekrasno.wordpress.com

по статията работи: Илияна Стоянова

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиСнимкиЗдравни съветиЛюбопитноХранене при...ВидеоНовиниХрани и ястияИнтервютаДиетиЛайфстайл