Начало Лайфстайл За свободното време Живот и Ум Все повече хора се правят на богати

Все повече хора се правят на богати

Все повече хора се правят на богати - изображение

Може би ви звучи абсурдно, че все по-голям процент хора претендират да имат значително парично състояние, но следната история, разказана от Businessinsider, може наистина да ви убеди.

Редакторите споделят за дълга кореспонденция с човек, когото в статията си назовават Тим, запазвайки анонимността му. В имейлите си той разказва за финансовите притеснения на родителите на съпругата си.
Те са на около 70 години, но не са заделили нищо за пенсионерските си години. От дълги години не могат да работят, а дъщеря им е единствено дете. Сега те очакват тя да се грижи за тях, както те са се грижили за нея като дете.

От друга страна, родителите на Тим са едва 60-годишни, вече пенсионирани и самостоятелни. Те от рано са мислили как да не бъдат в тежест на децата си и може би наистина никога няма да им се наложи.

От Businessinsider попитали Тим какви според него са причините за двете ситуации: доход, правилно планиране, заеми или друго. А той отговорил много простичко, но и донякъде объркващо:

"Моите родители не са пропилели младостта и зрелите си години в опит да изглеждат богати."

Това проницателно изявление пред Businessinsider е способно да остави всеки човек в размисъл.

Родителите на Тим могат да се отъждествят с настойниците на голяма част от нас. Почти всички родители и прародители, които познаваме, живеят доста скромен живот през пенсионерските си години. Тези хора не харчат огромни суми, за да ходят по луксозни екскурзии, а се задоволяват и с по-обикновени условия. Още от малки повечето от нас сме забелязвали колко пестеливи са възрастните, а понякога дори това не е избор, а начин за оцеляване, тъй като за много хора пенсиите не са достатъчно високи, за да водят дори оптимален начин на живот.

В противовес на тези хора обаче има и други, които не възнамеряват да спестяват. Те работят, само за да си позволят да пътуват и да живеят охолно. А когато се пенсионират, не искат да се лишават от този изграден вече стандарт на живот.

Затова и обяснението на Тим за липсата на средства сред масата е проста – те не искат да се лишават от някои моментни удоволствия. Този тип хора биха предпочели да изхарчат парите си на момента за кола, дрехи, последен модел техника или почивка. И всички тези неща са приоритет в сравнение с годините, които им предстоят да живеят само с пенсия.

Всъщност балансираният финансов живот, който се разпростира според личните ви средства, може напълно да ви стигне, за да заделяте по нещичко настрана.

Просто едно от най-важните неща, след сметките и храната, трябва да бъде да отделяте поне 10% от месечния си доход за непредвидени случаи в бъдеще. Ако започнете да практикувате този принцип, със сигурност в пенсионерските си години ще имате възможност да живеете добре, без да се лишавате от нуждите на всеки средностатистически човек докато сте млади.

Кое е нещото обаче, което спира хората да го правят?

Отговорът е прост. Приоритет са покупките, чрез които хората имитират по-висок стандарт на живот. Хората масово харчат парите си за неща, от които нямат нужда в действителност, а пенсионирането изглежда твърде далечно на всеки. Всеки ден дори и вие правите такива избори. Може би предпочитате второ двойно лате или телефон, който да е последен модел, въпреки, че еспресото и настоящият ви телефон може би са дори по-функционални.

Хората в днешно време се опитват да живеят сякаш имат повече, отколкото в действителност. А за да демонстрират явно това, живеят без каквито и да е спестявания, а често дори и назаем. С други, малко по-груби думи, може да се каже следното: Хората се правят на такива, каквито не са.

Някои го правят, за да впечатлят другите. Но в действителност почти никой не го е грижа за околните. Така че, каквото и да се опитвате да доказвате, може би ще остане незабелязано.

Други пък се чувстват по-добре, когато си купуват разнообразни и ненужни вещи. Това е симптомът на масовата и непрестанна консумация, на която ни възпитава днешния маркетинг.

Трети се влияят твърде много от социалните медии, в които се изграждат фалшиви представи за начина на живот на хората.

А някои просто живеят за момента. Такъв тип хора искат да оползотворят всеки ден от своя живот и не се замислят какво ще дойде на следващия.

Но всички тези изброени причини всъщност са само оправдания, с които хората се опитват да се правят на по-богати, по-успешни и най-вече на по-щастливи. Това напомня ли ви на поне един човек, когото познавате? Или открихте себе си в някой от примерите?

Колкото и добре да се чувствате в момента, колкото и високо ниво на социален живот да изглежда, че имате, задоволството ще бъде твърде бързопреходно и мимолетно. Всичко това в последствие води до стрес и притеснения относно ограниченията, които трябва да правите, за да си позволявате някои луксове.

Най-доброто нещо, което можете да направите сега, е да започнете да спестявате. А когато натрупате достатъчно, ще може да изживеете своите славни и хубави моменти, без да се лишавате твърде много. Ще сте помислили навреме и с някои малки заделяния, които се трупат дълги години, ще може да си позволявате всички луксозни неща, за които сте мечтали, но ще имате и един спокоен живот, в който да не се тревожите за прехраната си в утрешния ден.

Редактор: Милена Минчева

Източник: businessinsider.com

Снимки: freepik.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлЛюбопитноСнимкиСпорт