Начало Лайфстайл За свободното време Туризъм и отдих Висящите във въздуха манастири на Метеора

Висящите във въздуха манастири на Метеора

Висящите във въздуха манастири на Метеора - изображение

Живописният манастирски комплекс се намира в западната част на Тесалия между Хасиа и Пиндос. В Метеора се намират едни от най-важните, големи и красиви гръцки православни манастири. Те са втория по значение манастирски комплекс в Гърция след манастирите на остров Атон.  

Метеора означава "висящ във въздуха", "насред небето" или "в рая над нас". В местността са открити 30 манастира, но само 6 от тях са действащи днес и ежедневно се посещават от много туристи. От тях 4 са мъжки, а два – девически.

Гръцките православни монаси построили манастирите през XIV век, за да се спасят от религиозните гонения на господстващата Османска империя.

Манастирът Св. Николай, Метеора

Скалата от пясъчник, върху която са изградени манастирите, се издига приблизително на 300 м, до 550 м над земята.

Първият манастир, построен в Метеора, е "Преображение Господне" или "Големия Метеорон". Той е най-високия, най-големия и най-стария от шестте манастира.

Манастирът Преображение Господне, Метеора

Св. Атанасий Метеорита, монах от Атон, е основателят на манастира. Той довел със себе си група свои последователи и между 1356 и 1372 г. създал "Големия Метеорон".

Вторият по големина манастир е "Св. Варлаам". Той е построен през 1541 г., а е изографисан през 1548 г. Неговият патрон Св. Варлаам е аскет, който изкачва скалата през 1350 г. Той построява три църкви, килия за себе си и щерна (водохранилище). Двама богати монаси – Теофан и Нектарий Апсарадес си присвоили мястото през XVI век и основали манастир.

Манастирът Св. Варлаам, Метеора

Манастирът "Русану" е основан в средата на XVI век от Максимос и Йоасаф от Йоанина. Той е посветен на Св. Барбара и е най-лесно достъпния манастир, тъй като е разположен най-ниско.

Манастирът Русану, Метеора

Манастирът "Св. Николай" е основан през XVI век от Св. Дионисий, митрополит на Лариса и Никанорас в екзархията Стагой. Той има малка църква, изографисана през XVI век от критския зограф и монах Теофан.

Манастирът Св. Николай, Метеора

Манастирът "Св. Стефан" е създаден около 1400 г. и е единствения манастир в Метеора, който може да се види от Каламбака. Той е основан от Св. Антоний Кантакузин и към момента е обитаван от 28 монахини. Манастирът пострадал сериозно по време на Втората световна война и гражданската война през 40-те години.

Манастирът Св. Стефан, Метеора

Манастирът "Св. Троица" е построен през 1476 г. и е един от най-малко посещаваните, тъй като е разположен на трудно достъпна височина. Той е използван като декор за финалните сцени на един от филмите за Джеймс Бонд – "Само за твоите очи".

Манастирът Св. Троица, Метеора

През 2015 г. манастирите са обитавани общо от 15 монаха и 41 монахини.

източник: thevintagenews.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИсторияНовини