Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Българката Росица Ташкова е първият биолог в света, който рисува с микроорганизми

Българката Росица Ташкова е първият биолог в света, който рисува с микроорганизми

Българката Росица Ташкова е първият биолог в света, който рисува с микроорганизми - изображение

Историята по-долу служи, за да ни покаже, че науката не е задължително скучна, но скуката може да доведе до забавни резултати. Нужен е просто нестандартен поглед и малко дързост. По този повод ще ви запознаем с очарователната Росица Ташкова. Тя е молекулярен биолог и микробиолог. И е не просто учен, но и новатор в манипулирането на микроорганизми с творческа цел. Първата й рисунка носи тръпката на забранена, защото се случва тайно от нейния професор. Рисунката е не просто красива и оригинална, но и вдъхновяваща.

В навечерието на Коледа, работейки по дипломната си работа във френска лаборатория, Росица скучае и решава да превърне бактериите в нещо красиво. Така се ражда и първата по рода си рисунка на елха с микроорганизми.

"... тъй като не бях в голям колектив, понякога скучаех – разказва тя за БНР. Така започнах да показвам на колегите какво съм сътворила и един от тези експерименти беше да нарисувам с микроорганизми елха върху петри с хранителна среда."

Росица създава творбата си като свой таен проект от професора, с който имат известни разногласия.

"Почти тичах към термостата, за да прибера бъдещата елха на топло, в най-труднодостъпния ъгъл" - разказва за вълнението си около "забранената рисунка" младата жена в интервю за nauka.bg.

Процесът по рисунката е изключително любопитен и за него са необходими строги познания в областта и специална температура. Няма да ви запознаваме с тях, само ще кажем, че Роси скрива проекта в чекмеджето на бюрото си, което сама определя като действие против всякакви правила за безопасност.

Тъй като светлият празник наближава, българката снима творбата си и я качва в сайта на Американското общество по микробиология (ASM). Те споделят рисунката на стената си във Фейсбук, а от там тя надскача по брой харесвания и споделяния, която и да е друга тяхна публикация. Това вдъхновява ASM и те обявяват конкурс - Agar Art Contest - за рисунка с микроорганизми върху петри. Конкурсът има своите правила, а в него се развихрят микробиолози от цял свят. Така Роси се явява не само първият микробиолог, който впряга "лошите" бактерии в сътворението на нещо красиво, но и вдъхновител на своите колеги. Ето и някои от техните произведения:

Вдъхновяващо, нали? Браво, Роси!

По статията работи: Елиза Трайкова

Източник: bnr.bg, nauka.bg

Снимки: bnr.bg, nauka.bg

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИсторияСнимкиСпециалистиИзследванияЗаведенияНормативни актовеОрганизации