Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно Бездомни хора носят баркодове: окуражаване на безкасовите дарения

Бездомни хора носят баркодове: окуражаване на безкасовите дарения

Бездомни хора носят баркодове: окуражаване на безкасовите дарения - изображение

Нов благотворителен план помага на бездомните хора да получават дарения в едно все повече безкасово общество. "Голямата промяна", подкрепена от Oxford University Innovation и бизнес колежа на Оксфордския университет, създава преносими баркодове за бездомници, така че останалите членове на обществото да могат да им изпращат дарения чрез своите смартфони.

Основателят Алекс Маккалиън обяснява, че проектирането на връзки за баджове, чиито QR код е подобен на този, който се използва електронната тикет система, решава проблема причинен от факта, че много британци разчитат на карти и мобилни телефони за плащанията си.

"Решението, което измислихме е механизъм за дарения през вашия мобилен телефон в поверителен фонд", коментира Маккалиън за инициативата, стартирана в края на 2017 г. и изпробвана понастоящем в Оксфорд.

Приложение за дарения на бездомници

Благодетелите ще могат да разберат повече за ситуацията на бездомника чрез неговия онлайн профил, който се появява при сканиране на баркода.

Той добавя, че друг мотив е било оказването на дългосрочна финансова помощ за бездомните хора, вместо да бъдат принудени да взимат краткосрочни решения за парите, които имат. Минувач, който няма в себе си банкноти или стотинки може да използва смартфона си, за да изпрати пари към поверителна сметка. На всеки бездомен човек е назначен служител, който управлява профила му, така че да гарантира изразходването на парите по спрямо съгласуваните цели – като спестяване за депозит за наем или нов паспорт.

Въпреки че желаещите могат да станат дарители могат да сканират чрез всеки браузър, по-лесно е това да се случи с приложението "Голямата промяна" (Greater change). И докато идеята е приветствана от много хора като полезна и новаторска, някои споределят, че не се чувстват удобно с концепцията за сканиране на бездомните хора сякаш са хранителни стоки.

"Ако трябва да бъде честен ми се струва малко странно, не съм сигурен каква промяна ще се бъде реализирана. Баркодовете ми напомнят на маркери върху кучета".

По-рано тази година, управителят на "The Big Issue" (организация, която предлага възможност за работа на безработни и хора, които живеят в бедност) Ръсел Блакман коментира:

"Жизненоважно е да развием правилното безконтактно решени за нашите доставчици, като гарантираме, че имат незабавен достъп до своите фондове, дори да нямат лична сметка и постоянен адрес."

Редактор: Наталия Тотева

Източник: www.independent.co.uk

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлНовиниСоциални грижи